Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze ciasto na pierogi przygotujesz z łatwością. Mamy garść praktycznych wskazówek

Najlepsze ciasto na pierogi przygotujesz z łatwością. Mamy garść praktycznych wskazówek

Najlepsze ciasto na pierogi przygotujesz z łatwością
canva/DusanManic

Przygotowanie ciasta na pierogi będzie proste, gdy wybierzemy odpowiednie składniki. Jednym z ważniejszych produktów jest masło. Dzięki niemu masa uzyskuje właściwą miękkość i lepiej się skleja. Niektórzy zastępują je margaryną, lecz zmiana ta może mieć przykre konsekwencje. Nie warto ryzykować.

Idealne ciasto na pierogi jest elastyczne, łatwo się zlepia i nie twardnieje po ugotowaniu. Odpowiednią konsystencję masy uzyskamy, gdy dobierzemy właściwe proporcje oraz składniki wysokiej jakości. Szczegóły przyrządzania bazy do tego pysznego rarytasu zdradzamy w naszej nowej recepturze.

Przepis na doskonałe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki typ 500

  • 200 ml gorącej wody

  • 2 łyżki miękkiego masła

  • 2 jaja

  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Jeśli mamy stolnicę, przenosimy ją na nią. Następnie w utworzonej górce produktu robimy wgłębienie. Do środka wbijamy jajka. Wrzucamy masło oraz sól.

Łączmy składniki przy pomocy noża lub drewnianej łopatki, jednocześnie dolewając wodę. Całość wyrabiamy około 10 minut. W tym czasie mąka powinna połączyć się z pozostałymi składnikami.

Tak przygotowane ciasto na pierogi powinno być się gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na kwadrans. Po tym czasie możemy przystąpić do wypełniania go ulubionym farszem.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na smakowite nadzienia do pierogów. W tym artykule podpowiadamy jak do jego zrobienia wykorzystać mięso po rosole. Ten natomiast zdradza szczegóły przygotowania rarytasu z truskawkami.

Idealne ciasto na pierogi zawiera masło
canva/mahroch

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha