Smakosze.pl
Najlepsze ciasto na pierogi przygotujesz z łatwością

canva/DusanManic

Najlepsze ciasto na pierogi przygotujesz z łatwością. Mamy garść praktycznych wskazówek

16 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Przygotowanie ciasta na pierogi będzie proste, gdy wybierzemy odpowiednie składniki. Jednym z ważniejszych produktów jest masło. Dzięki niemu masa uzyskuje właściwą miękkość i lepiej się skleja. Niektórzy zastępują je margaryną, lecz zmiana ta może mieć przykre konsekwencje. Nie warto ryzykować.

Idealne ciasto na pierogi jest elastyczne, łatwo się zlepia i nie twardnieje po ugotowaniu. Odpowiednią konsystencję masy uzyskamy, gdy dobierzemy właściwe proporcje oraz składniki wysokiej jakości. Szczegóły przyrządzania bazy do tego pysznego rarytasu zdradzamy w naszej nowej recepturze.

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Jak długo smażyć kotlety schabowe? Wyjaśniamy krok po kroku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki typ 500

  • 200 ml gorącej wody

  • 2 łyżki miękkiego masła

  • 2 jaja

  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Jeśli mamy stolnicę, przenosimy ją na nią. Następnie w utworzonej górce produktu robimy wgłębienie. Do środka wbijamy jajka. Wrzucamy masło oraz sól.

Łączmy składniki przy pomocy noża lub drewnianej łopatki, jednocześnie dolewając wodę. Całość wyrabiamy około 10 minut. W tym czasie mąka powinna połączyć się z pozostałymi składnikami.

Tak przygotowane ciasto na pierogi powinno być się gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na kwadrans. Po tym czasie możemy przystąpić do wypełniania go ulubionym farszem.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na smakowite nadzienia do pierogów. W tym artykule podpowiadamy jak do jego zrobienia wykorzystać mięso po rosole. Ten natomiast zdradza szczegóły przygotowania rarytasu z truskawkami.

Idealne ciasto na pierogi zawiera masło

canva/mahroch

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >