Najlepszy patent na gotowanie kalafiora. Wychodzi delikatny i aksamitny
Gotowanie kalafiora w teorii jest bardzo proste. Często jednak po ugotowaniu warzywo traci kolor i smak. Do gotującej się wody wystarczy jednak wlać mleko w tych samych proporcjach, aby kalafior zachował wszystkie walory smakowe i wspaniały kolor.
Kalafior jest popularnym dodatkiem do obiadu. Gotowane różyczki dodajemy również do sałatek. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak ugotować kalafiora, żeby nie stracił koloru, nie pachniał intensywnie i zachował najlepszy smak.
Gotowanie kalafiora kojarzy nam się przede wszystkim z nieprzyjemnym zapachem, który roznosi się po całej kuchni i pokojach. Mleko nie tylko wzmacnia kolor i smak, sprawia, że warzywo nie pachnie już tak mocno i gotowanie kalafiora nie jest już tak uciążliwe.
Kalafiora możemy podać z wieloma dodatkami. Warzywo pasuje do każdego dania obiadowego, możemy dodać go do ulubionej sałatki, zrobić z niego przetwory na zimę, upiec, ugotować zupę. Kalafior jest bardzo uniwersalnym i zdrowym warzywem, które powinno znaleźć się w naszej diecie.
Najlepszy patent na gotowanie kalafiora. Wychodzi świetnie za każdym razem
Do większego garnka wlej wodę i taką samą ilość mleka, następne zagotuj. Kalafiora podziel na różyczki i wrzuć do garnka, wsyp 1,5 łyżeczki soli i łyżkę cukru i gotuj około 20 minut. Tak przygotowany kalafior będzie miał rewelacyjny smak.
Gotowanie kalafiora w mleku i wodzie sprawia, że warzywo zachowuje swój kolor i wszystkie walory smakowe. Dodatek mleka ma jeszcze jedną zaletę- kalafior nie pachnie tak intensywnie podczas gotowania.
Z czym podać ugotowanego kalafiora?
Gotowany kalafior smakuje doskonale z wieloma dodatkami. Możemy polać go klasycznie roztopionym masłem i oprószyć bułką tartą. Możemy polać go również oprószyć go również posiekaną natką pietruszki lub zeszklić na maśle czosnek i delikatnie polać warzywo i także oprószyć natką. Każda wersja smakuje fantastycznie.
Gotowany kalafior jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb, np. pieczonego dorsza lub pstrąga z ziemniakami. Na obiad w upalne dni doskonale sprawdzi się jajko sadzone, gotowane ziemniaki lub bób i kalafior, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa
Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w 1 dodatku