Najlepszy przepis na domowy budyń. Wypróbujesz i nie będziesz chciał słyszeć o kupnych mieszankach
Budyń jest deserem, który uwielbiają wszyscy, niezależnie od wieku. Najczęściej kupujemy gotową mieszankę w sklepie, dodajemy ją do mleka i gotowe. Warto pokusić się jednak o samodzielne przygotowanie domowej wersji budyniu. Jego smak jest bez porównania lepszy.
Do przyrządzenia domowej wersji budyniu potrzebujesz zaledwie kilku składników. W zależności od dodatków możesz stworzyć popularny deser w wielu smakach. My przedstawiamy klasyczny przepis na budyń waniliowy. To idealna baza do dalszych eksperymentów z tym smakołykiem.
Przepis na pyszny domowy budyń
Składniki:
2 szklanki mleka
2 żółtka
kawałek laski wanilii
5-6 łyżek cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Jak ugotować w swojej kuchni prawdziwy budyń?
1,5 szklanki mleka na budyń wlej do odpowiednio dużego garnka. Dodaj do niego cukier oraz ziarenka wyjęte z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Całość zagotuj.
Pozostałą ilość mleka przelej do miseczki, połącz je z żółtkami i skrobią za pomocą trzepaczki. Następnie dolej je do gotującej się zawartości garnka. Cały czas energicznie mieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aby nie dopuścić do powstania grudek.
Od momentu zagotowania całości, gotuj budyń przez ok. 1 minuty, do momentu, aż zgęstnieje. Deser zdejmij z ognia i przełóż do przygotowanych pucharków lub miseczek. Podawaj od razu lub po wystudzeniu. Budyń możesz udekorować bitą śmietaną, czekoladą lub syropem owocowym. Zdrowy budyń ryżowy kompletnie zaskoczy całą rodzinę. Z budyniu możesz wyczarować obłędne racuchy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku
Fatalne wieści dla milionów Polaków. Najnowsze podwyżki cen nie oszczędzą nikogo
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama