Najlepszy przepis na kultowy sernik z brzoskwiniami
Ciasta z sera są jednymi z najbardziej popularnych wypieków. Nikt nie oprze się delikatnej masie z dodatkiem przyjemnie słodkiej bezy. Do wypieku dodajcie brzoskwinie, a sernik stanie się orzeźwiający. Wypróbujcie koniecznie ten wspaniały przepis.
Wyjątkowe ciasta z bezową pianką są wysoko na liście faworytów u wielu smakoszy. Wystarczy wspomnieć wyborny sernik z rosą czy szarlotkę z tym delikatnym wykończeniem. Tym razem podpowiadamy jak z sernika uczynić naprawdę wyśmienity pokaz sztuki kulinarnej. Dodatek słodkich brzoskwiń doskonale uzupełni smak sera i jajecznego puchu.
Przepis na wyśmienity sernik z brzoskwiniami
Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
3 żółtka
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg zmielonego twarogu
2 jaja
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
2/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Dodatkowo potrzebne będą:
3 białka (zostaną po zrobieniu ciasta)
1 puszka 800 g brzoskwiń w syropie
1/3 szklanki cukru do bezy
cukier puder do posypania
Przygotowanie kruchego ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Miksujemy przy pomocy miksera lub rozcieramy palcami, do czasu aż uzyskamy drobne okruszki.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do ciasta. Wyrabiamy masę, zagniatając wszystkie składniki na jednolitą kulę. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części — jedną umieszczamy w lodówce, druga w zamrażalniku.
Przygotowanie masy serowej i bezy:
Twaróg mieszamy z cukrem, aż uzyskamy jednolitą. Dodajemy wybrany aromat oraz jaja. Następnie wsypujemy budyniowy proszek i ponownie dokładnie łączymy ze sobą składniki.
W misce ubijamy odłożone wcześniej białka. Następnie stopniowo dodajemy do nich cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy jeszcze przez około 2 minuty — piana powinna wyjść gęsta i błyszcząca.
Przygotowanie sernika i jego pieczenie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Prostokątną formę o wymiarach 25 × 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim spód formy.
Wykładamy na nie masę serową. Połówki brzoskwiń odsączamy i kroimy je w cienkie plasterki. Układamy je na serze, a następnie przykrywamy je pianą z białek. Wierzch pokrywamy starta na tarce ciastem wyjętym z zamrażalnika.
Sernik pieczemy przez 45 minut, a następnie przykrywamy go folią aluminiową. Pozostawiamy je we włączonym piekarniku jeszcze na 10 minut. Gotowy wypiek studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku