Najprostsze ciasto czekoladowe pod słońcem. Wystarczą tylko 2 składniki
Mamy nie lada gratkę dla miłośników czekolady. Prezentujemy przepis na najprostsze pod słońcem ciasto czekoladowe. Do jego przygotowania wystarczą tylko dwa składniki. Nie ma przy nim też dużo pracy, a efekt błyskawicznie znika z talerzyków. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.
Czekolada należy do najwartościowszych słodyczy. Tak jest słodka i kaloryczna, jednak oprócz cukru i tłuszczu, dostarcza też dużo magnezu, żelaza, cynku i potasu. Przyjemnie zjada się jej kostki, które szybko topią się na języku. Jednak na bazie czekolady, można też przygotować pyszne ciasto. Oto przepis na najprostsze ciasto czekoladowe na świecie.
Najprostsze ciasto czekoladowe pod słońcem. Wystarczą tylko dwa składniki
Składniki:
180 g czekolady mlecznej lub deserowej
3 jajka
Przygotowanie ciasta czekoladowego
Czekoladę połam na kawałki, umieść je w metalowej misce. Miskę zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj czekoladę do czasu, aż się stopi. Przestudź ją.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do czekolady, krótko zmiksuj.
Do masy czekoladowej dodaj 1/3 piany z białek. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Dodaj połowę pozostałej piany, znów wymieszaj. Dodaj resztę piany z białek, delikatnie połącz.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Ciasto piecz ok. 30 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy, wystudź na kratce. Oprósz je cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na wilgotne ciasto czekoladowe, a także przepis na czekoladowe ciasto bez pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/philipimage
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: ofeminin