Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostszy barszcz bez mięsa i zakwasu. Dorzuć do niego tylko 2 dodatki, zyska cudowny smak i aromat
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.12.2022 16:42

Najprostszy barszcz bez mięsa i zakwasu. Dorzuć do niego tylko 2 dodatki, zyska cudowny smak i aromat

barszcz bez zakwasu
Canva / Dar1930

Ekspresowy barszcz bez zakwasu uratował już niejedne święta. Błyskawiczne przygotowanie można zaplanować nawet w dzień podania tej potrawy. Klarowny buraczany wywar cieszy swoim smakiem i aromatem.

Barszcz bez zakwasu idealnie komponuje się z suszonymi grzybami. Nie warto ich w tym przepisie pomijać. Ekspresową zupę przygotowuje się na bazie wywaru warzywnego. Dzięki temu jest pyszna i esencjonalna.

Przepis na prosty barszcz bez zakwasu

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 0,5 korzenia selera

  • niewielki kawałek pora

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka soli

  • 7-8 buraków

  • garść grzybów suszonych

  • 2 jabłka

  • 2-3 łyżeczki cukru

  • 1-2 łyżki octu

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • pieprz do smaku

Smakowity barszcz bez zakwasu krok po kroku

Marchew, seler i por do barszczu bez zakwasu umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej 1,5 l zimnej wody, dołóż 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Gotuj na małej mocy palnika, aż zawartość garnka zmięknie. Na koniec wywar posól i odcedź od warzyw.

Buraki do barszczu bez zakwasu obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dołóż je do garnka z wywarem. Gotuj całość na małym ogniu, a następnie dodaj obrane połówki jabłek i przepłukane na sicie grzyby. Trzymaj na ogniu ok. 30-40 minut, aż buraki stracą swoją barwę.

Ugotowany wywar odcedź. Do czystego barszczu bez zakwasu dołóż pokrojony ząbek czosnku oraz pozostałe przyprawy. Dopraw zupę cukrem i octem wedle smaku. Odstaw barszcz na 2-3 godziny, aż wszystkie smaki dobrze się połączą. Dla zwolenników barszczu na zakwasie mamy doskonały przepis. Barszcz smakuje wyśmienicie w towarzystwie tych obłędnych pasztecików.

Canva / JeffKearney
Canva / JeffKearney

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Zupa Rosół Ocet