Smakosze.pl
Największy błąd, jaki można popełnić, gotując rosół. Eksperci odradzają popularną w Polsce metodę

canva/photovs

Największy błąd, jaki można popełnić, gotując rosół. Eksperci odradzają popularną w Polsce metodę

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Rosół jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Gotowany na wolnym ogniu przez prawie 3 godziny ma doskonały smak, kolor i aromat, które zawdzięcza wszystkim niezbędnym składnikom. Bardzo wiele osób popełnia jednak błąd, który powoduje, że rosół nie jest już tak smaczny.

Rosół to już nasza tradycyjna potrawa, którą gotujemy zwykle na niedzielny obiad, święta i ważniejsze uroczystości. Rosół, mimo że nie jest trudny w przygotowaniu, nie zawsze jest pełen smaku i aromatu. Wystarczy popełnić jeden błąd, a rosół straci to, co najlepsze.

Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze

Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

W rosole, oprócz mięsa, nie może zabraknąć oczywiście warzyw: opalana nad ogniem cebula, marchew, korzeń i natka pietruszki, seler i por to składniki, bez których zupa nie będzie tak smaczna.

Czasem rosół mętnieje podczas gotowania, ale jest na to skuteczny sposób- dodajmy do wywaru 2 kurze białka. Podczas gotowania, białka zetną się razem z tłuszczem. Po chwili wyjmijmy je łyżką, a rosół będzie klarowny.

Największy błąd, który jest często popełniany podczas gotowania rosołu

Rosół to zupa z mięsa i warzyw, doprawiona aromatycznymi przyprawami. Wywar ugotowany wyłącznie na udkach z kurczaka nie będzie zły, ale nie będzie też smakować tak, jak powinien. Aby ugotować najsmaczniejszy rosół, oprócz drobiu niezbędna jest również wołowina.

Ugotujmy zupę z całej porcji kurczaka i kawałka łaty wołowej, a każdy będzie prosił nas o przepis. Dlaczego dodanie wołowiny jest tak ważne? Łata wołowa to mięso dość tłuste i z przerostami. Taki kawałek mięsa wzmocni zarówno smak, aromat, jak i kolor rosołu.

Czy możemy doprawić rosół kostką rosołową?

Nigdy, przenigdy nie dodawajmy kostek rosołowych do wywaru. Kostki to sama chemia i składniki, które sztucznie poprawiają smak. Jeśli chcemy, aby nasz rosół był naprawdę smaczny, doprawmy go ziołami, pieprzem i solą.

Sól dodajmy do rosołu pod sam koniec gotowania, nigdy wcześniej, ponieważ rosół straci smak. Wywar doprawmy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, świeżą natką pietruszki, lubczykiem, kurkumą, cebulą opalaną nad ogniem. Taki zestaw w zupełności wystarczy, aby otrzymać przepyszny rosół.

Z mięsa po ugotowaniu rosołu możemy przygotować wiele dań- dowiedz się, jak wykorzystać mięso po rosole i spraw najbliższym pyszną niespodziankę na obiad.

Porcja wołowa i warzywa na rosół

canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

masa na kotlety mielone

Porady

Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >
ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >