Smakosze.pl

Canva, Facebook/Katarzyna Bosacka

Nastolatki wydają na nią krocie, a Bosacka robi ten napój za 50 gr. Hit? Mało powiedziane

23 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bubble tea jest popularnym napojem, który uwielbiają nastolatki. Może być też traktowany jako deser, który jest zdrowy i świetnie gasi pragnienie. Katarzyna Bosacka przygotowała prosty przepis na bubble tea, który przypadnie do gustu nie tylko nastolatkom. 

Bubble tea-hit z Tajwanu

Ten orzeźwiający napój zdobywa coraz większą popularność. Bubble tea zachwyca aromatem słodkiej herbaty, ale uwagę przyciąga żelowymi kuleczkami z manioki. Jednak tego napoju nie należy traktować jak herbaty. Do bubble tea można dodać dosłownie wszystko. Każdy może stworzyć swój idealny napój.

Jedyną chyba wadą bubble tea jest to, że sprzedawany w kawiarniach napój jest dość drogi. Dobra wiadomość jest taka, że ten pyszny napój możemy przygotować w domu. Przepis stworzyła Katarzyna Bosacka. Warto go wypróbować. Koszt przygotowania to tylko 50 groszy.

przyrządzanie młodej kapusty

Zapomnij o zasmażanej. Znany kucharz przyrządza młodą kapustę inaczej niż wszyscy

CZYTAJ DALEJ

Bubble tea Katarzyny Bosackiej

Składniki:
  • dzbanek dowolnej mocnej esencji herbacianej, może być czarna czy zielona
  • syrop owocowy, najlepiej domowy
  • 100 g kulek z tapioki- kupimy w dziale ze zdrową żywnością
  • szklanka wody

Tapiokę gotuj 40 minut aż kulki staną się przezroczyste i odstaw do wystygnięcia. Do wysokiej szklanki wrzuć 3 łyżki gotowej tapioki, zalej syropem owocowym, w zależności od smaku, jaki chcesz uzyskać. 

Teraz dolej esencję herbacianą, dolej wody, możesz też wrzucić kostki lody. Twoja bubble tea za 50 groszy jest już gotowa.

Bubble tea- orzeźwi w upalny dzień

Bubble tea, czyli herbata bąbelkowa będzie doskonałym orzeźwieniem w upalny dzień. Sam możesz zdecydować, jakich dodatków warto spróbować. Codziennie w ten sposób można odkrywać nowe smaki. Niektórzy ten napój wzbogacają o lody, bitą śmietanę i galaretki. Taka wersja bubble tea staje się już słodkim i bardzo kalorycznym deserem.

Bubble tea powstała w latach 80-tych ubiegłego wieku w Tajwanie. Właściciel kawiarni zainspirował się kulkami tapioki, które zobaczył na targu. Od tego wszystko się zaczęło. Pisaliśmy o herbacie jesiennej. Podawaliśmy też przepis na wyjątkową herbatę zimową. 

bubble tea Katarzyny Bosackiej

Źródło: o2

zamknięta cukiernia Magdy Gessler

Gessler zamknęła cukiernię otwartą w marcu. Czyżby klienci nie dopisali?

CZYTAJ DALEJ
młode ziemniaki

Ceny młodych, polskich ziemniaków przyprawiają o zawrót głowy. Pocieszająca jest 1 tendencja

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >