Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz dodaje do sernika. Ciasto zawsze wychodzi bosko puszyste
Sernik z budyniem jest pysznym i delikatnym deserem, który spodoba się niejednemu amatorowi domowych wypieków. Przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz puszysty smakołyk swoją lekkość, konsystencję i obłędny smak zawdzięcza dodatkowi aromatycznego śmietankowego proszku budyniowego. Spróbujecie koniecznie.
Domowy sernik z budyniem z pewnością spodoba się waszym gościom. Puszysty i pachnący wanilią deser wyśmienicie smakuje z lekko kwaśnym sosem z wiśni. Przygotujecie go szybko, a zjecie jeszcze szybciej — jest obłędnie pyszny.
Przepis na sernik z budyniem według Ewy Wachowicz
Składniki:
1 kg półtłustego twarogu
8 jaj
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
2 opakowania budyniu śmietankowego
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół litra mleka
220 g cukru
150 g ulubionych herbatników
szczypta soli
cukier puder do posypania
Składniki na sos wiśniowy:
400 g wiśni bez pestek
1-2 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Jak przygotować delikatny sernik z budyniem? Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Twaróg mielimy — najlepiej trzykrotnie — i umieszczamy go w dużej misce.
Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, budynie i ziarenka z laski wanilii. Wlewamy też mleko i olej. Dokładnie łączymy składniki. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek wraz z odrobiną soli.
Gdy będzie sztywna, stopniowo wsypujemy cukier. Każdą kolejną porcję dodajemy po tym, jak poprzednia się rozpuści. Na koniec mieszamy całość z wcześniej przygotowaną masą serową. Wykładamy ciasto na spód z herbatników i wyrównujemy wierzch.
Pieczemy przez 80 minut. Sernik z budyniem podajemy po ostudzeniu polany z sosem wiśniowym. Przygotowujemy go, zagotowując owoce z dodatkiem cukru i zagęszczając masę mąką ziemniaczaną.
Po inne pomysły na smaczne serniki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na pysznie czekoladową Izaurę oraz lekki i aromatyczny sernik kokosowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku
Maślankowe racuchy drożdżowe z brzoskwiniami. Niezawodna receptura babci Stasi
Źródło: ewawachowicz