Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz dodaje do sernika. Ciasto zawsze wychodzi bosko puszyste

Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz dodaje do sernika. Ciasto zawsze wychodzi bosko puszyste

Lekki sernik z budyniem według Ewy Wachowicz
canva/vaphotog; LUKASZ GAGULSKI/AGENCJA SE/East News

Sernik z budyniem jest pysznym i delikatnym deserem, który spodoba się niejednemu amatorowi domowych wypieków. Przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz puszysty smakołyk swoją lekkość, konsystencję i obłędny smak zawdzięcza dodatkowi aromatycznego śmietankowego proszku budyniowego. Spróbujecie koniecznie.

Domowy sernik z budyniem z pewnością spodoba się waszym gościom. Puszysty i pachnący wanilią deser wyśmienicie smakuje z lekko kwaśnym sosem z wiśni. Przygotujecie go szybko, a zjecie jeszcze szybciej — jest obłędnie pyszny.

Przepis na sernik z budyniem według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg półtłustego twarogu

  • 8 jaj

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 laska wanilii

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

  • pół litra mleka

  • 220 g cukru

  • 150 g ulubionych herbatników

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania

Składniki na sos wiśniowy:

  • 400 g wiśni bez pestek

  • 1-2 łyżki cukru

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Jak przygotować delikatny sernik z budyniem? Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Twaróg mielimy — najlepiej trzykrotnie — i umieszczamy go w dużej misce.

Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, budynie i ziarenka z laski wanilii. Wlewamy też mleko i olej. Dokładnie łączymy składniki. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek wraz z odrobiną soli.

Gdy będzie sztywna, stopniowo wsypujemy cukier. Każdą kolejną porcję dodajemy po tym, jak poprzednia się rozpuści. Na koniec mieszamy całość z wcześniej przygotowaną masą serową. Wykładamy ciasto na spód z herbatników i wyrównujemy wierzch.

Pieczemy przez 80 minut. Sernik z budyniem podajemy po ostudzeniu polany z sosem wiśniowym. Przygotowujemy go, zagotowując owoce z dodatkiem cukru i zagęszczając masę mąką ziemniaczaną.

Po inne pomysły na smaczne serniki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na pysznie czekoladową Izaurę oraz lekki i aromatyczny sernik kokosowy.

Sernik z budyniem i wiśniowym sosem jest wyśmienity
canva/Yaii1254

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz