Smakosze.pl
Które jajka są najzdrowsze?

pixabay/congerdesign i pixabay/almapapi

Jaki jest najzdrowszy sposób podawania jajek?

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakosze sięgają po jajka w rozmaitych wydaniach. Najczęściej decydujemy się na gotowanie ich na twardo lub na miękko. Niektórzy stawiają także na smakowite jajka po wiedeńsku. Właśnie one wiele zyskują za sprawą dodatku w postaci liścia laurowego.

Bez wątpienia jajka można uznać za produkt, którego nie powinno zabraknąć w większości kuchni. Wzbogacamy o nie rozmaite smakołyki. Mowa o daniach głównych, deserach i przekąskach. Jedną z najlepszych propozycji są jajka po wiedeńsku.

Jajka po wiedeńsku w wyjątkowej odsłonie

Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie sięgamy po nie w trakcie śniadania. Jakiś czas temu podzieliliśmy się niezawodnym przepisem na puszystą i kuszącą jajecznicę.

Tym razem pod lupę weźmiemy jajka po wiedeńsku. Powinien po nie sięgać każdy, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Specjał dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o wapniu, cynku, fosforze oraz żelazie.

Nie można również zapomnieć o witaminach A, D, E, K, PP oraz tych z grupy B. Jajka po wiedeńsku są lekkostrawne. Najlepiej przygotować je z dodatkiem octu oraz liści laurowych. Efekt powala na łopatki.

Jak przygotować przepyszne jajka po wiedeńsku?

Na początku jajka wbijamy do szklanek. Musimy zrobić to tak, by żółtko się nie rozpłynęło. W garnku zagotowujemy wodę razem z odrobiną octu i liściem laurowym. Kiedy mieszanka zawrze, zmniejszamy ogień.

Wodę mieszamy okrężnym ruchem tak, aby powstał wir. Następnie w jego środek wlewamy rozbite jajko. Smakołyk powinien być gotowy po koło 4 minutach. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją kulinarną.

(Canva / Yana Gayvoronskaya)

Co z jajkami na miękko i na twardo?

Z całą pewnością jajka na miękko i na twardo również cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Okazuje się, że druga z opcji może wywoływać wzdęcia i ma znacznie mniej składników odżywczych

Jeśli lubisz jajka, najlepiej przyrządzaj je na miękko lub po wiedeńsku. Właśnie takie odsłony popularnego produktu pozwalają na lepsze przyswajanie witamin i minerałów. Oprócz tego nasz organizm szybciej je strawi.

Niektórzy obawiają się, że jajka nie powinny zbyt często gościć w naszej diecie. Eksperci wskazują, że można sięgać po nie praktycznie codziennie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego warto jadać dwa jajka dziennie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >