Jaki jest najzdrowszy sposób podawania jajek?
Bez wątpienia jajka można uznać za produkt, którego nie powinno zabraknąć w większości kuchni. Wzbogacamy o nie rozmaite smakołyki. Mowa o daniach głównych, deserach i przekąskach. Jedną z najlepszych propozycji są jajka po wiedeńsku.
Jajka po wiedeńsku w wyjątkowej odsłonie
Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie sięgamy po nie w trakcie śniadania. Jakiś czas temu podzieliliśmy się niezawodnym przepisem na puszystą i kuszącą jajecznicę.
Tym razem pod lupę weźmiemy jajka po wiedeńsku. Powinien po nie sięgać każdy, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Specjał dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o wapniu, cynku, fosforze oraz żelazie.
Nie można również zapomnieć o witaminach A, D, E, K, PP oraz tych z grupy B. Jajka po wiedeńsku są lekkostrawne. Najlepiej przygotować je z dodatkiem octu oraz liści laurowych. Efekt powala na łopatki.
Jak przygotować przepyszne jajka po wiedeńsku?
Na początku jajka wbijamy do szklanek. Musimy zrobić to tak, by żółtko się nie rozpłynęło. W garnku zagotowujemy wodę razem z odrobiną octu i liściem laurowym. Kiedy mieszanka zawrze, zmniejszamy ogień.
Wodę mieszamy okrężnym ruchem tak, aby powstał wir. Następnie w jego środek wlewamy rozbite jajko. Smakołyk powinien być gotowy po koło 4 minutach. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją kulinarną.
(Canva / Yana Gayvoronskaya)
Co z jajkami na miękko i na twardo?
Z całą pewnością jajka na miękko i na twardo również cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Okazuje się, że druga z opcji może wywoływać wzdęcia i ma znacznie mniej składników odżywczych.
Jeśli lubisz jajka, najlepiej przyrządzaj je na miękko lub po wiedeńsku. Właśnie takie odsłony popularnego produktu pozwalają na lepsze przyswajanie witamin i minerałów. Oprócz tego nasz organizm szybciej je strawi.
Niektórzy obawiają się, że jajka nie powinny zbyt często gościć w naszej diecie. Eksperci wskazują, że można sięgać po nie praktycznie codziennie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego warto jadać dwa jajka dziennie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ABC Zdrowie