Smakosze.pl
Które jajka są najzdrowsze?

pixabay/congerdesign i pixabay/almapapi

Jaki jest najzdrowszy sposób podawania jajek?

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakosze sięgają po jajka w rozmaitych wydaniach. Najczęściej decydujemy się na gotowanie ich na twardo lub na miękko. Niektórzy stawiają także na smakowite jajka po wiedeńsku. Właśnie one wiele zyskują za sprawą dodatku w postaci liścia laurowego.

Bez wątpienia jajka można uznać za produkt, którego nie powinno zabraknąć w większości kuchni. Wzbogacamy o nie rozmaite smakołyki. Mowa o daniach głównych, deserach i przekąskach. Jedną z najlepszych propozycji są jajka po wiedeńsku.

Jajka po wiedeńsku w wyjątkowej odsłonie

Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie sięgamy po nie w trakcie śniadania. Jakiś czas temu podzieliliśmy się niezawodnym przepisem na puszystą i kuszącą jajecznicę.

Tym razem pod lupę weźmiemy jajka po wiedeńsku. Powinien po nie sięgać każdy, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Specjał dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o wapniu, cynku, fosforze oraz żelazie.

Nie można również zapomnieć o witaminach A, D, E, K, PP oraz tych z grupy B. Jajka po wiedeńsku są lekkostrawne. Najlepiej przygotować je z dodatkiem octu oraz liści laurowych. Efekt powala na łopatki.

Jak przygotować przepyszne jajka po wiedeńsku?

Na początku jajka wbijamy do szklanek. Musimy zrobić to tak, by żółtko się nie rozpłynęło. W garnku zagotowujemy wodę razem z odrobiną octu i liściem laurowym. Kiedy mieszanka zawrze, zmniejszamy ogień.

Wodę mieszamy okrężnym ruchem tak, aby powstał wir. Następnie w jego środek wlewamy rozbite jajko. Smakołyk powinien być gotowy po koło 4 minutach. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją kulinarną.

(Canva / Yana Gayvoronskaya)

Co z jajkami na miękko i na twardo?

Z całą pewnością jajka na miękko i na twardo również cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Okazuje się, że druga z opcji może wywoływać wzdęcia i ma znacznie mniej składników odżywczych

Jeśli lubisz jajka, najlepiej przyrządzaj je na miękko lub po wiedeńsku. Właśnie takie odsłony popularnego produktu pozwalają na lepsze przyswajanie witamin i minerałów. Oprócz tego nasz organizm szybciej je strawi.

Niektórzy obawiają się, że jajka nie powinny zbyt często gościć w naszej diecie. Eksperci wskazują, że można sięgać po nie praktycznie codziennie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego warto jadać dwa jajka dziennie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >