Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny przepis na kotlet pożarski
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.10.2021 02:00

Niezawodny przepis na kotlet pożarski

Przepis na kotlet pożarski
canva/YelenaYemchuk

Kotlet pożarski to kotlet panierowany w bułce, przygotowywany z mięsa drobiowego lub cielęciny. Kotlet pożarski z dodatkiem namoczonej w mleku bułce, pietruszki i majeranku jest szybkim i wyjątkowo smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować kotlety pożarskie w zaledwie 20 minut.

Kotlet pożarski to tradycyjna, rosyjska potrawa, która królowała również w polskich barach mlecznych w czasach PRL-u. Podawany z tłuczonymi ziemniakami i surówką uznawany był za prawdziwy przysmak. Kotlety pożarskie są znacznie delikatniejsze i lżejsze niż tradycyjne kotlety mielone, przygotowywane z wieprzowiny. Są więc doskonałą alternatywą dla osób, które z powodów zdrowotnych np. nie jedzą tradycyjnych mielonych.

Kotlet pożarski z pewnością posmakuje również Twoim dzieciom. Chrupiąca, złocista skórka z bułki tartej, delikatne i doskonale doprawione mięso sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerza nawet największego niejadka.

Do kotletów pożarskich przygotuj ulubioną surówkę, mizerię lub buraki. Tu znajdziesz przepis na pyszne, domowe buraczki zasmażane jak od babci.

Przepis na kotlet pożarski

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g filetów z kurczaka

  • 2 jajka

  • czerwona cebula

  • bułka pszenna

  • odrobina mleka

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • natka pietruszki

  • szczypta majeranku

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlet pożarski?

Filety umyj, osusz, zmiel w maszynce i przełóż do większej miski. Bułkę pszenną pokrój na mniejsze kawałki i zalej odrobiną mleka, aby zmiękła. Cebulę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do mięsa wbij jajko, posiekaną natkę pietruszki, dodaj kajzerkę, cebulkę, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszaj. Gdy już wszystkie składniki dobrze się połączą, uformuj kotleciki.

Przygotuj dwa głębokie talerze. Do jednego wbij jajko i dokładnie je roztrzep, do drugiego natomiast wsyp bułkę tartą. Kotlety obtocz najpierw w jajku, później dokładnie w bułce tartej.

Smaż na gorącym oleju z dwóch stron, aż mięso się zarumieni i będzie miało chrupiącą skórkę, następnie przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby kotlety oddały nadmiar tłuszczu.

Możesz również chwilę obsmażyć kotlety z dwóch stron, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, aby kotlety były mniej tłuste. Musisz jednak stale sprawdzać poziom wody i czy kotlety nie przywierają do patelni.

Smacznego.