Babcine kotlety mielone bez kajzerki - z dodatkiem chałki
Kotlety mielone średnio raz w tygodniu goszczą na naszych stołach. W sumie jesteśmy już mistrzami w ich przyrządzaniu. Jednak zawsze warto przetestować nowe pomysły i nowe dodatki. Być może kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze? Dlatego dziś proponujemy babcine kotlety mielone bez kajzerki, a z dodatkiem chałki.
Choć w sklepach bez problemu można kupić gotowe mięso mielone, to jednak wiele osób uważa, że nie ma jak zmielić je własnoręcznie. Wtedy bowiem będzie pewność, że mięsna masa zawiera tylko mięso i że na przykład nie ma w niej chrząstek.
Kotlety mielone można zrobić z różnego rodzaju mięsa. Jednak najsmaczniejsze wyjdą z wieprzowiny. Najlepsze na kotlety będą te tłuściejsze kawałki, np. z karkówki czy łopatki. Kotlety z szynki mogą wyjść za mało soczyste.
Babcine kotlety mielone bez kajzerki — z dodatkiem chałki
Składniki:
50 dag karkówki wieprzowej
1 cebula
2 kromki chałki
2/3 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
1 łyżka mąki
pieprz ziołowy
majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, przekrój na cztery. Mięso i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia.
Chałkę namocz w mleku. Napęczniałą dokładnie odciśnij, dodaj do mięsnej masy razem z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z przygotowanej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruj w mieszance tartej bułki i mąki. Obsmaż je na patelni z olejem.
Zrumienione kotlety ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i trzymaj je 10 minut, by doszły w środku.
Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na kotlety mielone, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na kotlety mielone z dodatkiem boczku, a także poznasz patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone.
Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Kokorin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: praktykulinarni