Niezawodny przepis na kultowe kartacze
Danie widoczne na powyższym zdjęciu bywa określane mianem kartaczy lub cepelinów. Specjał jest charakterystyczny dla kuchni północno-wschodniej Polski. Jednak dawniej cieszył się popularnością w całym kraju. Kartacze można przygotować w bardzo prosty sposób.
Kultowe kartacze niejednokrotnie przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wspominane są przez wielu wielbicieli kulinariów z nutą nostalgii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.
Kartacze jak za dawnych lat
Nie da się ukryć, że specjały takie jak kartacze są współcześnie nieco zapomniane. Z pewnością warto je sobie odświeżyć. Wszakże specjał wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci.
Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na babcine pyzy ziemniaczane. Dziś sięgniemy po recepturę na uwielbiane kartacze. Przepis zaskakuje prostotą i każdy powinien sobie z nim poradzić. Czego będziemy potrzebować?
1 kg surowych startych ziemniaków
300 g ugotowanych ziemniaków
300 gramów
500 g mięsa mielonego
30 g bułki tartej
2 żółtka
duża cebula
45 ml oleju
7 g majeranku
7 g pieprzu ziołowego
odrobina soli
Prosty przepis na kartacze z mięsem
Na początku starte ziemniaki odstawiamy na 15 minut. W tym czasie powinny wytrącić skrobię. Wybieramy ją z soków i mieszamy z rozdrobnionymi bulwami. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Oba składniki łączymy ze sobą i żółtkami. Wyrabiamy z nich jednolite ciasto.
Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej mięso mielone, przyprawy oraz bułkę tartą. Warto nadmienić, że nadzienie kartaczy wcale nie musi być mięsne. Równie dobrze możemy wykorzystać kapustę lub grzyby. Wówczas nasz specjał będzie nie lada pokusą dla jaroszy. Niedawno przedstawialiśmy przepis na bezmięsne gołąbki.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. W każdej z nich na środku umieszczamy farsz. Formujemy podłużne kartacze. To właśnie ich kształt sprawił, że zamienną nazwą są również cepeliny. Smakołyki gotujemy we wrzątku przez około 10 minut.
Canva / arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: Przepisy.pl