Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Niezawodny przepis na kultowe kartacze
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 02.09.2021 02:00

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

Kartacze są przepyszne
Canva / arfo

Danie widoczne na powyższym zdjęciu bywa określane mianem kartaczy lub cepelinów. Specjał jest charakterystyczny dla kuchni północno-wschodniej Polski. Jednak dawniej cieszył się popularnością w całym kraju. Kartacze można przygotować w bardzo prosty sposób.

Kultowe kartacze niejednokrotnie przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wspominane są przez wielu wielbicieli kulinariów z nutą nostalgii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.

Kartacze jak za dawnych lat

Nie da się ukryć, że specjały takie jak kartacze są współcześnie nieco zapomniane. Z pewnością warto je sobie odświeżyć. Wszakże specjał wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na babcine pyzy ziemniaczane. Dziś sięgniemy po recepturę na uwielbiane kartacze. Przepis zaskakuje prostotą i każdy powinien sobie z nim poradzić. Czego będziemy potrzebować?

  • 1 kg surowych startych ziemniaków

  • 300 g ugotowanych ziemniaków

  • 300 gramów

  • 500 g mięsa mielonego

  • 30 g bułki tartej

  • 2 żółtka

  • duża cebula

  • 45 ml oleju

  • 7 g majeranku

  • 7 g pieprzu ziołowego

  • odrobina soli

Prosty przepis na kartacze z mięsem

Na początku starte ziemniaki odstawiamy na 15 minut. W tym czasie powinny wytrącić skrobię. Wybieramy ją z soków i mieszamy z rozdrobnionymi bulwami. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Oba składniki łączymy ze sobą i żółtkami. Wyrabiamy z nich jednolite ciasto.

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej mięso mielone, przyprawy oraz bułkę tartą. Warto nadmienić, że nadzienie kartaczy wcale nie musi być mięsne. Równie dobrze możemy wykorzystać kapustę lub grzyby. Wówczas nasz specjał będzie nie lada pokusą dla jaroszy. Niedawno przedstawialiśmy przepis na bezmięsne gołąbki.

Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. W każdej z nich na środku umieszczamy farsz. Formujemy podłużne kartacze. To właśnie ich kształt sprawił, że zamienną nazwą są również cepeliny. Smakołyki gotujemy we wrzątku przez około 10 minut.

Kartacze
Kartacze

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram