Smakosze.pl
Kartacze są przepyszne

Canva / arfo

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

2 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Danie widoczne na powyższym zdjęciu bywa określane mianem kartaczy lub cepelinów. Specjał jest charakterystyczny dla kuchni północno-wschodniej Polski. Jednak dawniej cieszył się popularnością w całym kraju. Kartacze można przygotować w bardzo prosty sposób.

Kultowe kartacze niejednokrotnie przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wspominane są przez wielu wielbicieli kulinariów z nutą nostalgii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kartacze jak za dawnych lat

Nie da się ukryć, że specjały takie jak kartacze są współcześnie nieco zapomniane. Z pewnością warto je sobie odświeżyć. Wszakże specjał wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na babcine pyzy ziemniaczane. Dziś sięgniemy po recepturę na uwielbiane kartacze. Przepis zaskakuje prostotą i każdy powinien sobie z nim poradzić. Czego będziemy potrzebować?

  • 1 kg surowych startych ziemniaków

  • 300 g ugotowanych ziemniaków

  • 300 gramów

  • 500 g mięsa mielonego

  • 30 g bułki tartej

  • 2 żółtka

  • duża cebula

  • 45 ml oleju

  • 7 g majeranku

  • 7 g pieprzu ziołowego

  • odrobina soli

pasztet

Jak zrobić pasztet z mięsa po rosole?

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na kartacze z mięsem

Na początku starte ziemniaki odstawiamy na 15 minut. W tym czasie powinny wytrącić skrobię. Wybieramy ją z soków i mieszamy z rozdrobnionymi bulwami. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Oba składniki łączymy ze sobą i żółtkami. Wyrabiamy z nich jednolite ciasto.

Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej mięso mielone, przyprawy oraz bułkę tartą. Warto nadmienić, że nadzienie kartaczy wcale nie musi być mięsne. Równie dobrze możemy wykorzystać kapustę lub grzyby. Wówczas nasz specjał będzie nie lada pokusą dla jaroszy. Niedawno przedstawialiśmy przepis na bezmięsne gołąbki.

Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. W każdej z nich na środku umieszczamy farsz. Formujemy podłużne kartacze. To właśnie ich kształt sprawił, że zamienną nazwą są również cepeliny. Smakołyki gotujemy we wrzątku przez około 10 minut.

Kartacze

Kartacze

Canva / arfo

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Gotowanie parówek

Produkty

Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady

Czytaj więcej >
Kanapka z pomidorem i ogórkiem nie jest dobrym pomysłem na dodanie posiłkowi witamin

Produkty

Dlaczego nie powinno się łączyć ogórków i pomidorów?

Czytaj więcej >

Produkty

Carrefour rezygnuje ze sprzedaży żywych karpi

Czytaj więcej >

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni topinambur?

Czytaj więcej >
Skorzonera

Produkty

Jakie sekrety skrywa skorzonera? Zimowe szparagi są prawdziwym bogactwem witamin i minerałów

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść brukiew?

Czytaj więcej >