Niezwykły przepis na lekkie pączki na parze
Macie ochotę na pączka, ale boicie się, że wpłynie to negatywnie na wasz organizm? Mamy dla was szybki i prosty przepis na wyśmienite pączki na parze. Bez smażenia, a pyszne niczym tradycyjne. Jeśli wypełnicie je domową bezcukrową konfiturą, będzie słodko i zdrowo. Skusicie się?
Jest jeden dzień, kiedy o pączku marzy chyba każdy. Faworki w wersji bez tłuszczu nie są łatwe do przyrządzenia, ale pączusie bez problemu wykonacie bez dodatku tłuszczu. Jeżeli chcecie, możecie też pominąć ich nadziewanie. Jak widzicie, odrobina przyjemności nie musi was kosztować utraty zdrowia. Spróbujecie?
Przepis na lekkie pączki przyrządzane na parze
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 jajo
300 ml mleka
pół opakowania drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
konfitura do nadziania pączków
Przygotowanie:
Drożdże rozdrabniamy i rozpuszczamy je w ciepłym mleku razem z cukrem. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę i szczyptę soli, a następnie wbijamy jajko.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na 40-60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta oddzielamy niewielkie części. Spłaszczamy je, a następnie nakładamy na porcję konfitury i formujemy kule.
Nadziane pączki ponowie odstawiamy do wyrośnięcia. Tym razem na kwadrans. Następnie przygotowujemy je partiami w parowarze przez 7-9 minut, zależnie od wielkości. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Wskazówka: jeżeli nie dysponujemy parowarem, pączki możemy przyrządzić, korzystając z garnka wypełnionego wodą. Umieszczamy na nim ściereczkę i przykrywamy pączki miską.
Źródło zdjęcia: canva/phtorxp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis