Niezwykły przepis na nietypowe pierogi z serem
Pierogi wcale nie muszą być nudne i zawsze takie same - ci, którzy chcą powiewu świeżości w swojej kuchni lub domownicy, domagają się zupełnie nowych smaków, powinni spróbować poniższej propozycji. Dzięki niej wiele osób będzie zachwyconych.
Danie to towarzyszy nam od wielu lat, a sama metoda zawijania różnych farszy w ciasto jest dorobkiem kulturowym mnóstwa społeczności z całego świata. Trzeba jednak przyznać, że nasze krajowe wersje pierogów nie mają sobie równych na arenie międzynarodowej.
Pierogi z serem i cytryną
Klasyczny smak pierogów z serem jest delikatny i niezbyt intensywny - dlatego danie to jest tak uniwersalne i mnóstwo ludzi uważa, że takie pierogi są ich ulubionymi. Czasem warto spróbować czegoś nowego, dzięki czemu zwiększamy przyjemność płynącą z jedzenia.
Aby wykonać owe danie, należy mieć zawczasu sporządzone pierogi z serem. Możesz oczywiście wykonać je od podstaw, jednak czas gotowania znacznie się wydłuży. Warto kupić również dobre i ekologiczne cytryny, których skórka jest gruba i mało gorzka.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.
Sos cytrynowy. Źródło: matka_Wariatka, Getty Images
Przepis na pierogi z serem w sosie cytrynowym
Składniki:
2 kostki masła
500 g pierogów z serem
2 łyżki miodu
4 żółtka jaj
120 g cukru
sól
3 cytryny
Zacznij od przygotowania cytrynowego masła. W misce umieść 2 kostki masła i zetrzyj do niego skórkę z całej cytryny oraz wyciśnij sok. Dopraw solą oraz jedną łyżką miodu. Mieszaj masło, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przełóż je na folię spożywczą, uformuj wałek i włóż do lodówki.
Ubij żółtka z cukrem na gładki krem. Zetrzyj do niego skórkę z połowy cytryny i wyciśnij doń sok z dwóch owoców. Postaw żółtka na małym ogniu i nie przestając mieszać, podgrzewaj jajka przez 5 minut. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij z ognia.
Podsmaż gotowe pierogi na 2 łyżkach cytrynowego masła. Gdy skórka stanie się złota, dodaj do nich łyżkę miodu. Podawaj pierogi z masłem, polane świeżym cytrynowym sosem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: prostehistorie.com.pl