Smakosze.pl
Pierogi z serem

Pretti, Getty Images

Niezwykły przepis na nietypowe pierogi z serem

19 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi z serem są jednymi z najczęściej jedzonych typów pierogów przez Polaków. Uwielbiamy ich delikatny smak oraz konsystencję farszu, który odpowiednio przygotowany, jest kremowy. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, przetestuj poniższy przepis na pierogi z serem z nutą cytryny.

Pierogi wcale nie muszą być nudne i zawsze takie same - ci, którzy chcą powiewu świeżości w swojej kuchni lub domownicy, domagają się zupełnie nowych smaków, powinni spróbować poniższej propozycji. Dzięki niej wiele osób będzie zachwyconych. 

Danie to towarzyszy nam od wielu lat, a sama metoda zawijania różnych farszy w ciasto jest dorobkiem kulturowym mnóstwa społeczności z całego świata. Trzeba jednak przyznać, że nasze krajowe wersje pierogów nie mają sobie równych na arenie międzynarodowej. 

Pierogi z serem i cytryną

Klasyczny smak pierogów z serem jest delikatny i niezbyt intensywny - dlatego danie to jest tak uniwersalne i mnóstwo ludzi uważa, że takie pierogi są ich ulubionymi. Czasem warto spróbować czegoś nowego, dzięki czemu zwiększamy przyjemność płynącą z jedzenia. 

Aby wykonać owe danie, należy mieć zawczasu sporządzone pierogi z serem. Możesz oczywiście wykonać je od podstaw, jednak czas gotowania znacznie się wydłuży. Warto kupić również dobre i ekologiczne cytryny, których skórka jest gruba i mało gorzka.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście  zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.

Sos cytrynowy. Źródło: matka_Wariatka, Getty Images

Przepis na pierogi z serem w sosie cytrynowym

Składniki: 

  • 2 kostki masła 

  • 500 g pierogów z serem

  • 2 łyżki miodu

  • 4 żółtka jaj

  • 120 g cukru

  • sól

  • 3 cytryny

Zacznij od przygotowania cytrynowego masła. W misce umieść 2 kostki masła i zetrzyj do niego skórkę z całej cytryny oraz wyciśnij sok. Dopraw solą oraz jedną łyżką miodu. Mieszaj masło, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przełóż je na folię spożywczą, uformuj wałek i włóż do lodówki. 

Ubij żółtka z cukrem na gładki krem. Zetrzyj do niego skórkę z połowy cytryny i wyciśnij doń sok z dwóch owoców. Postaw żółtka na małym ogniu i nie przestając mieszać, podgrzewaj jajka przez 5 minut. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij z ognia.

Podsmaż gotowe pierogi na 2 łyżkach cytrynowego masła. Gdy skórka stanie się złota, dodaj do nich łyżkę miodu. Podawaj pierogi z masłem, polane świeżym cytrynowym sosem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prostehistorie.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Liście chrzanu

Przepisy

Nieznane zalety liści chrzanu

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Placki z cukinii i botwinki

Przepisy

Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

Czytaj więcej >