Niezwykły przepis siostry Anastazji na chrzan z jabłkami. Nie tylko na Wielkanoc
Szukacie smacznych dodatków do mięs, wędlin i jaj na twardo? Poznajcie niezwykły przepis siostry Anastazji na chrzan z jabłkami. Ten zestaw sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale każdego dnia, gdy będziecie chcieli dosmaczyć np. kanapkę z wędliną.
Chrzan kojarzy się z okresem wielkanocnym. Wiosną bowiem znów zaczyna rosnąć, a z jego korzenia można własnoręcznie przygotować doskonały dodatek do wędlin i zimnych mięs. Chrzan jest ostry w smaku, więc nie trzeba używać go dużo, by odmienić charakter potrawy.
Chrzan pobudza trawienie, warto więc zestawiać go z tłustymi i ciężkostrawnymi mięsami. Pomoże też przy przeziębieniu, bo łagodzi kaszel, a także katar.
Jeśli dla kogoś chrzan jest zbyt ostry, warto złagodzić jego smak. Można go połączyć z jajkiem, śmietaną, czy tak, jak siostra Anastazja ze słodkim jabłkiem. Efekt będzie wyśmienity.
Niezwykły przepis siostry Anastazji na chrzan z jabłkami. Nie tylko na Wielkanoc
Składniki:
2-3 winne jabłka
słoiczek tartego chrzanu
wino białe wytrawne
Przygotowanie chrzanu z jabłkami
Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki, wsyp do garnka, skrop wodą. Duś na niedużym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać.
Wtedy do podduszonych jabłek dodaj starty chrzan. Całość wymieszaj i dopraw do smaku białym, wytrawnym winem.
Chrzan z jabłkami podawaj na zimno np. do wędlin, mięs serwowanych na zimno, do pieczonej golonki, białej kiełbasy lub ugotowanych na twardo jaj.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy chrzan, a także na domową musztardę.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może
Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru
Źródło: Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji, wyd. WAM