Nuggetsy z piekarnika z bułką tartą

Szukasz pomysłu na szybki obiad lub przekąskę dla całej rodziny? Przygotuj nuggetsy z kurczaka w chrupiącej panierce z bułki tartej, które posmakują nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na nuggetsy z piekarnika z bułką tartą.
Domowe nuggetsy z piekarnika są o wiele zdrowsze od tych kupionych w barach szybkiej obsługi. Przede wszystkim pozbawione są sztucznych środków konserwujących, wzmacniaczy smaku i nie są smażone na kilkudniowym oleju.
Nuggetsy pieczone w piekarniku są lekkie, soczyste i delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Mięso dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i czosnkiem granulowanym, przyprawy te świetnie łączą się z drobiem, dodając mu wyraźnego, ziołowego smaku.
Nuggetsy wykorzystasz do przygotowania domowej tortilli, podasz je z ulubionym dipem, frytkami z piekarnika, surówką. Mięso będzie pasować z każdym połączeniem, a Ty stworzysz wyjątkowo smaczny obiad.
Przepis na nuggetsy z piekarnika z bułką tartą
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
2 jajka
szklanka bułki tartej
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Jak przygotować nuggetsy z piekarnika z bułką tartą?
Mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem, jajka roztrzep na głębokim talerzu, dodaj tymianek i czosnek granulowany. Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtocz w jajku, następnie w bułce tartej.

Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra-dół. Kawałki mięsa ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika, piecz 25 minut.



































