Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nuggetsy z piekarnika z bułką tartą
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.12.2021 01:00

Nuggetsy z piekarnika z bułką tartą

Nuggetsy z piekarnika z bułką tartą
canva/Mariha-kitchen

Szukasz pomysłu na szybki obiad lub przekąskę dla całej rodziny? Przygotuj nuggetsy z kurczaka w chrupiącej panierce z bułki tartej, które posmakują nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na nuggetsy z piekarnika z bułką tartą.

Domowe nuggetsy z piekarnika są o wiele zdrowsze od tych kupionych w barach szybkiej obsługi. Przede wszystkim pozbawione są sztucznych środków konserwujących, wzmacniaczy smaku i nie są smażone na kilkudniowym oleju.

Nuggetsy pieczone w piekarniku są lekkie, soczyste i delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Mięso dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i czosnkiem granulowanym, przyprawy te świetnie łączą się z drobiem, dodając mu wyraźnego, ziołowego smaku.

Nuggetsy wykorzystasz do przygotowania domowej tortilli, podasz je z ulubionym dipem, frytkami z piekarnika, surówką. Mięso będzie pasować z każdym połączeniem, a Ty stworzysz wyjątkowo smaczny obiad.

Przepis na nuggetsy z piekarnika z bułką tartą

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 2 jajka

  • szklanka bułki tartej

  • łyżeczka czosnku granulowanego

  • łyżeczka tymianku

  • sól, pieprz

Jak przygotować nuggetsy z piekarnika z bułką tartą?

Mięso umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem, jajka roztrzep na głębokim talerzu, dodaj tymianek i czosnek granulowany. Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtocz w jajku, następnie w bułce tartej.

Suszony tymianek

Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra-dół. Kawałki mięsa ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika, piecz 25 minut.