Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Szukacie sposobu na puszyste naleśniki? Będziecie zachwyceni poniższym patentem. Do przygotowanego ciasta wystarczy dodać odrobinę piwa. Dzięki niemu gotowe placuszki zaskoczą swoją delikatnością.
Naleśniki z dodatkiem piwa to kulinarny hit
Dodawanie alkoholu do rozmaitych potraw nie jest niczym nowym. Czy wiecie jednak, że warto go dodać nawet do naleśników? Piwo zadziała podobnie jak drożdże, spulchniając całe ciasto. Konsystencja usmażonych naleśników zachwyci całą rodzinę.
Nie należy obawiać się, że napój zdominuje smak potrawy. W gotowych naleśnikach jest on w zasadzie niewyczuwalny. Pod wpływem ciepła ulotnią się z ciasta również wszystkie procenty. Gorąco zachęcamy do usmażenia naleśników według tego przepisu.
W Gdańsku powstaje niezwykła restauracja. Będą się do niej ustawiać kolejkiPrzepis na naleśniki z dodatkiem piwa
Składniki:
- 250 ml jasnego piwa
- 250 ml mleka
- ok. 2 szklanek mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Jak usmażyć idealnie puszyste naleśniki?
Jajka do ciasta na naleśniki wbij do miski. Ubij je za pomocą rózgi kuchennej na gładką puszystą masę. Dodaj do nich piwo, mleko oraz przyprawy. Składniki starannie wymieszaj.
Do zawartości miski przesiej mąkę pszenną. Wszystko razem rozmieszaj tak, aby w cieście nie było grudek. Następnie dolej do naczynia olej i delikatnie wymieszaj go za pomocą łyżki.
Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej. Wylej na nią cienką warstwę ciasta, rozprowadź na całej powierzchni i smaż na rumiano z obu stron. Czynność powtarzaj do momentu zużycia całej przygotowanej porcji ciasta. Naleśniki gotowe są do podania od razu po zdjęciu z patelni. Niecodzienny przepis na naleśniki wymaga jedynie 2 składników. Te placuszki przygotowane na słodko zwalają z nóg doskonałym smakiem.