Smakosze.pl

Canva / tab1962

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

29 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Szukacie sposobu na puszyste naleśniki? Będziecie zachwyceni poniższym patentem. Do przygotowanego ciasta wystarczy dodać odrobinę piwa. Dzięki niemu gotowe placuszki zaskoczą swoją delikatnością.

Naleśniki z dodatkiem piwa to kulinarny hit

Dodawanie alkoholu do rozmaitych potraw nie jest niczym nowym. Czy wiecie jednak, że warto go dodać nawet do naleśników? Piwo zadziała podobnie jak drożdże, spulchniając całe ciasto. Konsystencja usmażonych naleśników zachwyci całą rodzinę.

Nie należy obawiać się, że napój zdominuje smak potrawy. W gotowych naleśnikach jest on w zasadzie niewyczuwalny. Pod wpływem ciepła ulotnią się z ciasta również wszystkie procenty. Gorąco zachęcamy do usmażenia naleśników według tego przepisu.

kolejka do restauracji

W Gdańsku powstaje niezwykła restauracja. Będą się do niej ustawiać kolejki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na naleśniki z dodatkiem piwa

Składniki:
  • 250 ml jasnego piwa
  • 250 ml mleka
  • ok. 2 szklanek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Jak usmażyć idealnie puszyste naleśniki?

Jajka do ciasta na naleśniki wbij do miski. Ubij je za pomocą rózgi kuchennej na gładką puszystą masę. Dodaj do nich piwo, mleko oraz przyprawy. Składniki starannie wymieszaj.

Do zawartości miski przesiej mąkę pszenną. Wszystko razem rozmieszaj tak, aby w cieście nie było grudek. Następnie dolej do naczynia olej i delikatnie wymieszaj go za pomocą łyżki.

Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej. Wylej na nią cienką warstwę ciasta, rozprowadź na całej powierzchni i smaż na rumiano z obu stron. Czynność powtarzaj do momentu zużycia całej przygotowanej porcji ciasta. Naleśniki gotowe są do podania od razu po zdjęciu z patelni. Niecodzienny przepis na naleśniki wymaga jedynie 2 składników . Te placuszki przygotowane na słodko zwalają z nóg doskonałym smakiem .

gotowe naleśniki.png
Canva / ildipapp
rosół z nowalijkami

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu

CZYTAJ DALEJ
Ceny frytek są wysokie

Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >