Ten błyskawiczny makaron z dynią robię zawsze po powrocie z cmentarza. W mig rozgrzewa i syci, nawet mąż się najada
Dynia to warzywo, które jest nieodłącznym symbolem jesieni. Bez trudu znajdziemy ją na straganach i w supermarketach. Ja dodaję ją do makaronu, który wychodzi zawsze pyszny i pożywny. Takie szybkie danie serwuję po powrocie z cmentarza we Wszystkich Świętych.
Zrób z dyni coś pysznego i jedz ją na zdrowie
Trwa sezon na dynię i warzywo, to znajdziemy w wielu kolorach oraz odmianach. Dynie prezentują się okazale i smakują wspaniale. Są też bardzo zdrowe, bo mają działanie antybakteryjne. A te przyda się jesienią, gdy robi się coraz chłodniej i jesteśmy narażeni na zachorowania.
Ja dynią wykorzystuję do zrobienia smacznego makaronu. To danie syci i rozgrzewa, co ma znaczenie po powrocie z cmentarza we Wszystkich Świętych. Poza tym pysznym warzywem nie może zabraknąć w potrawie mięsa i aromatycznych przypraw. Zrobicie go raz-dwa.
Dachówki, szczypki i pańska skórka. Cmentarne przysmaki dziś znów skuszą tysiące PolakówJak zrobić makaron z dynią?
Składniki:
- 500 g miąższu dyni
- 250 g makaronu (np. kokardki, penne, itp)
- 250 g mięsa mielonego
- zioła prowansalskie
- płatki chili
- masło
- 1 cebula
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 100 g mrożonego szpinaku
- ser żółty do podania
Przyrządzenie makaronu zaczynamy od jego ugotowania. W międzyczasie kroimy miąższ z dyni, wrzucamy go na patelnię i podsmażamy na maśle. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i płatkami chili. Dynię przykrywamy i dusimy kilka minut.
Siekamy cebulę i dokładamy ją do duszonej dyni. Dokładnie mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz szpinak. Teraz pora wrzucić na patelnię mięso mielone. Warto podlać go odrobiną wody. Wszystko mieszamy i dusimy kilka minut.
Makaron z dyni rozgrzeje i nasyci
Odcedzony makaron wykładamy na talerz i polewamy go sosem mięsno-dyniowym z patelni. Ewentualnie makaron możemy dodać na patelnię, pomieszać i po chwili podawać. Danie warto posypać startym serem żółtym.
Tak przyrządzony makaron wspaniale rozgrzeje po powrocie z cmentarza. U mnie w domu to danie, które podaję we Wszystkich Świętych. Każdy prosi o dokładkę i chwali potrawę za jej smak. Polecam ten przepis na smaczny i błyskawiczny makaron. Pisaliśmy, jak przyrządzić zupę z podpiekanej dyni. Radziliśmy też, jak zrobić marynowaną dynię.
Źródło: YouTube/@SkutecznieTv