Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa przypomniał wszystkim kultowy przysmak. Nie do wiary w czym gotuje ziemniaki

Okrasa przypomniał wszystkim kultowy przysmak. Nie do wiary w czym gotuje ziemniaki

Zupa kartoflanka Karola Okrasy
canva/Mariha-kitchen; TRICOLORS/East News

Zupa kartoflanka będzie idealna jako obiad dla całej rodziny. Prostą i sycącą propozycja Karola Okrasy wzbogacona jest o sok z kiszonej kapusty, który nadaje ziemniakom całkiem przyjemnej i nietypowej tekstury. Danie zaskakuje też przyjemnym smakiem.

Karol Okrasa w swoim przepisie nawiązuje do dawniej występującej w kuchni polskiej zupy z ziemniaków kiszonych, czyli prażuchy. Używa co prawda ziemniaków surowych, lecz gotuje je w soku z kiszonej kapusty, co sprawia, że stają się lekko chrupiące.

Przepis na zupę kartoflankę Karola Okrasy

Składniki:

  • pół litra wody

  • 1 litr soku z kiszonej kapusty

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 nieduża pietruszka

  • 2 ząbki czosnku

  • pół dużej cebuli

  • 15-20 ml oleju słonecznikowego

  • 50 g masła

  • 50 g gęstej śmietany

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 łyżki majeranku

  • biały pieprz

  • sól w ilości do smaku

Do podania:

  • wędzony twaróg

  • natka pietruszki

  • kwaśna śmietana

  • pół łyżeczki ostrej papryki

Jak zrobić zupę kartoflankę? Karol Okrasa zdradził swój przepis.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mniej więcej połowę gotujemy do miękkości w soku z kiszonej kapusty wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebule oraz pietruszkę także obieramy i kroimy je w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.

W garnku rozgrzewamy masło i olej. Podsmażamy na nim cebulę, czosnek oraz pietruszkę — niech się nieco zrumienią. Warzywa doprawiamy solą i białym pieprzem, a następnie wrzucamy pozostałe ziemniaki i smażymy 3-4 minuty. Zawartość garnka zalewamy wodą tak, aby ją przykryć. Dodajemy majeranek i gotujemy około 20 minut.

Ziemniaki gotujące się w soku z kiszonej kapusty przenosimy na talerz. Doprawiamy je ostrą papryką, kilkoma łyżkami wywaru z majerankiem i polewamy odrobiną oleju. Prawie cały płyn z gotowania wyjętych warzyw przelewamy do drugiego garnka.

Zupę kartoflankę blendujemy na gładki krem i ponownie podgrzewamy. Zabielamy śmietaną i podajemy z doprawionymi ziemniakami, wędzonym twarogiem, dodatkową porcją śmietany i natka pietruszki. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Karola Okrasy. Polecamy znakomity patent na soczystą i wątróbkę w miodowej marynacie oraz nietuzinkowe kotlety mielone z dodatkiem kaszy jęczmiennej.

Zupa kartoflanka Karola Okrasy jest znakomita
canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/KuchniaLidla.pl