Smakosze.pl
Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy

canva/Darius Dzinnik / 500px; TRICOLORS/East News

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

24 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Marzą wam się pyszne kopytka? Delikatny i pełen smaku rarytas uzyskacie, korzystając z przepisu Karola Okrasy. Kucharz łączy ze sobą dwa rodzaje mąki pszennej — klasyczną i razową — uzyskując miękkie i rozpływające się w ustach ciasto. Spróbujecie?

Kopytka razowe są lżejsze od klasycznych i nieziemsko pyszne. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie podane z dowolnie wybranym sosem. Warto od razu przygotować więcej, bo znikają ekspresowo.

Na jakim mięsie ugotować rosół?

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na świetne kopytka razowe według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 jaja

  • 2 kg ziemniaków

  • 400 g mąki pszennej typu 550

  • 100 g mąki razowej

  • mielony pieprz biały

  • sól w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

Jak przygotować kopytka razowe? Patent Karola Okrasy nie ma sobie równych

Ziemniaki szorujemy i gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie. Warzywa studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jaja oraz obie mąki, doprawiamy solą i białym pieprzem.

Całość wyrabiamy dłońmi tylko do czasu, aż składniki się połączą. Z uzyskanego ciasta formujemy długie kawałki o średnicy 3 cm. Spłaszczamy je delikatnie i kroimy na niezbyt duże kluski. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty.

Czas liczymy od momentu wypłynięcia wyrobu na powierzchnię. Odcedzamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i jako dodatek do obiadu.

Wskazówka: jaja warto zastąpić kleikiem z siemienia lnianego i przygotować wegańską wersję kopytek. Odpowiednikiem 2 sztuk kurzego nabiału będą 2 łyżki zmielonych ziaren siemienia zalane 6 łyżkami wrzątku. Namaczamy je przez 5 minut i dodajemy do masy.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kopytka. Spróbujcie koniecznie rarytasu przyrządzanego z bobu. Z pewnością spodoba wam się też wersja dyniowa.

Kopytka według Okrasy są znakomite

canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Żródło: kuchnialidla

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >