Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Sekret tkwi w 1 czynności
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Sekret tkwi w jednej czynności, a mianowicie w odpowiednio długim jego wyrabianiu. Dzięki temu ciasto staje się gładkie i elastyczne i bez trudu można je wałkować, zlepiać i formować. Koniecznie przetestujcie przepis Okrasy.
Podstawą udanych pierogów jest odpowiedniej jakości ciasto. Powinno być gładkie, niezbyt twarde i sprężyste. Takie ciasto daje się cienko rozwałkować, bez nadmiernego podsypywania mąką. Jest to niezmiernie ważne, bo nadmiar mąki na powierzchni wykrojonego krążka utrudnia potem dokładnie zlepienie pierogów. A czym się to kończy, wiecie sami. Farsz wypływa w czasie gotowania i z pierogów nici.
Okrasa radzi, jak zrobić idealne ciasto na pierogi
Zdaniem Karola Okrasy na jakość ciasta na pierogi wpływają składniki i ich wyrabianie. Jeśli chodzi o składniki, to istotny jest ich dobór i jakość. Okrasa uważa, że do ciasta na pierogi nie powinno się dodawać jajek. Natomiast mąkę warto przesiać. Dzięki temu będzie pulchniejsza i uzyska się z niej lepszej jakości ciasto.
Ważne jest, by do ciasta na pierogi dodawać ciepłe, a nie zimne mleko i masło. Masło w sumie najlepiej jest podgrzać do roztopienia i przestudzić. Lekko podgrzać warto też mleko. Płynne składniki dodaje się do ciasta stopniowo, mieszając i sprawdzając, czy ciasto nie jest za rzadkie.
Po wymieszaniu składników czas na wyrabianie ciasta na pierogi. Zdaniem Okrasy, jest to ta czynność, która ma największy wpływ na idealne ciasto. Trzeba je przełożyć z miski na stolnicę lub blat i wyrabiać dość długo, aż ciasto przestanie się lepić do dłoni i stanie się gładkie i elastyczne. Może to trwać nawet pół godziny. W razie potrzeby ciasto można podsypać mąką.
Przepis Karola Okrasy na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
1/4 szklanki mleka
3 dag masła
50 dag mąki pszennej
1 szklanka wody
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mleko podgrzej, przestudź, by było letnie. Masło podgrzej na małym ogniu do roztopienia, przestudź. Mąkę przesiej do miski.
Do mąki wlewaj stopniowo letnie mleko i masło i mieszaj, aż składniki się połączą. Potem zacznij dolewać do ciasta dobrze ciepłą wodę, w takiej ilości, by składniki wstępnie się połączyły.
Ciasto przełóż na blat oprószony mąką i wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podziel na części, każdą kolejno cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i nadziewaj je farszem.
Uformowane pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię wody. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pierogi z żółtym serem, a także na pierogi z jagodami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps