Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję warzywa do rękawa i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jadam, gdy nie mam ochoty na mięso
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.10.2023 18:04

Pakuję warzywa do rękawa i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jadam, gdy nie mam ochoty na mięso

obiad bez mięsa
YouTube/@zdroweprzepisy8

Jeśli macie czasem dość mięsa na obiad, to polecam mój przepis na smaczny posiłek. Jest bardzo prosty. Wystarczy wziąć warzywa i wrzucić je do rękawa. Resztę zrobi piekarnik, a pyszny obiad gwarantowany. 

Obiad wege, czyli skosztuj warzyw

Czy chcielibyście zjeść czasem obiad, który nie zawiera mięsa? Ja czasem mam na to ochotę. Zwykle jadam dania mięsne, ale bywa tak, że szukam kulinarnej odmiany. Wówczas robię bardzo proste danie. Jest ono przy tym smaczne i pełne witamin. 

Polecam przepis na warzywa z rękawa. Taki obiad robimy w piekarniku i nie kosztuje nas to dużo pracy. Szybko możemy cieszyć się znakomitym smakiem warzywnej zapiekanki. Zróbcie ją w swojej kuchni, bo naprawdę warto. 

obiad
YouTube/@zdroweprzepisy8
Przepis na tę zupę mam od znajomej lekarki. Zawarty w niej składnik chroni tętnice i obniża poziom cholesterolu

Jak zrobić warzywa z rękawa?

Składniki:

  • kapusta
  • marchewka
  • cebula
  • 3 jabłka
  • 2 cukinie
  • 3 bataty
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • kminek
  • pieprz 
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ogórki konserwowe

Kapustę dość drobno siekamy, solimy i ugniatamy. Teraz odstawiamy na bok i ścieramy marchewkę na tarce. Dodajemy ją do miski z kapustą. Podobnie robimy z drobno posiekaną cebulą.

Teraz przygotowujemy jabłka i kroimy je w cząstki. Pozbywamy je gniazd nasiennych i dokładamy jabłka do miski. Cukinie kroimy w średnią kostkę i dorzucamy do reszty warzyw. Kroimy bataty i wszystkie warzywa wkładamy do rękawa do pieczenia. 

Warzywa z rękawa, czyli smaczny obiad

Warzywa doprawiamy i rękaw zawiązujemy. Kładziemy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 50 minut. W tym czasie przeciskamy czosnek przez praskę, siekamy koperek i ogórek konserwowy. 

Dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy. Warzywa wyjmujemy z piekarnika i podajemy z sosem śmietanowo- czosnkowym. Zapiekanka smakuje wyśmienicie i jest pyszną propozycją na obiad bez mięsa. Zrobicie ją szybko i zachwycicie się jej smakiem. Pisaliśmy o kotletach, które nie zawierają mięsa. Radziliśmy, jak zrobić naleśniki ze smacznym farszem. 

obiad
YouTube/@zdroweprzepisy8

Źródło: YouTube/@zdroweprzepisy8