Patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku

Smaczne pierogi wyjdą tylko wtedy, gdy będzie udane ciasto. Możesz je przygotować na wiele sposobów, ale my zdradzimy ci patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku. Zobacz, na co warto zwrócić szczególną uwagę.
Dobre ciasto na pierogi powinno dać się bez problemu formować, nie rozpadać się i nie sklejać w czasie gotowania, a po ugotowaniu być miękkie i delikatne. Znaleźliśmy stary przepis ze wskazówkami jak takie idealne ciasto przygotować.
Patent na idealne ciasto na pierogi z 1920 roku
Jak się okazuje, sekretem udanego ciasta od zawsze była odpowiednia mąka. Musi być pszenna, z wysokiego przemiału, a więc typu 450, co najwyżej 480.
Do mąki dodaje się ciepłą wodę wymieszaną z niewielką ilością oleju i soli. Dodatek jajka nie jest konieczny, a nawet niewskazany, bo niepotrzebnie zwiększa twardość ciasta.
Do ciasta można też dodać łyżkę wódki. Dzięki niej ciasto można rozwałkowywać bez podsypywania mąką, a pierogi nie pękają w czasie gotowania.
Przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku
Składniki:
50 dag mąki
ok. 270 ml dobrze ciepłej wody
1-2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka soli
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mąkę przesiej do miski. Wodę wymieszaj z olejem i solą. Dolewaj wodę do mąki, mieszając składniki łyżką. Potem wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.
Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze ok. 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw na pół godziny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto podziel na części. Kiedy rozwałkowujesz jedną część, pozostałe trzymaj pod przykryciem. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawaj krążki i nadziewaj je farszem.
Jeśli chcesz zobaczyć czym możesz nadziać pierogi, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu na przykład przepis na pierogi po lubelsku, a także przepis na pierogi z kurkami i koperkiem.

Źródło zdjęcia: canva/macniak
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepisytradycyjne, planetapolska



































