Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zniewalający przepis na niezwykle puszyste i delikatne ciasto
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 12.02.2021 01:00

Zniewalający przepis na niezwykle puszyste i delikatne ciasto

Pieczenie przynosi pyszne rezultaty
Pixabay / ponce_photography

Zazwyczaj pieczenie kojarzy nam się z trudnym zadaniem, które wymaga sporego doświadczenia w kuchni. Na szczęście istnieją proste przepisy, które warto wykorzystać w walentynki. Receptura na trzyskładnikowe ciasto się do nich zalicza.

Pieczenie tego ciasta to czysta przyjemność

Pieczenie jest jednym z częstych zajęć wielbicieli kulinariów. Za jego pomocą możemy przygotować wiele przepysznych specjałów. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak zrobić w domowym zaciszu własny chleb.

W walentynki warto wziąć się za pieczenie ciasta. Słodkie smakołyki potrafią wywołać zachwyt i szybsze bicie serca. Ukochana osoba, uraczona takim frykasem, z pewnością będzie czuła się wyjątkowo. Puszysty sernik japoński jest idealnym rozwiązaniem.

Pieczenie sernika w tej odsłonie nie jest trudne. Wykorzystamy w nim tylko trzy składniki, jednak nie oznacza to, że nasz deser będzie nudny. Cechuje się ona puszystością i obłędnym smakiem, który pozostaje na długo w pamięci.

Zanim rozpoczniemy pieczenie, musimy odpowiednio połączyć ze sobą wszystkie składniki i poczynić należyte przygotowania. Zacznijmy od zaopatrzenia się w niezbędne produkty. Co nam będzie potrzebne?

  • 6 jajek

  • 250 g serka kremowego

  • 250 g białej czekolady

Pieczenie jeszcze nigdy nie było tak proste

Kiedy mamy już pod ręką wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowań. Najpierw zaczynamy od pokruszenia czekolady i umieszczenia jej w misce. Naczynie umieszczamy nad miską z gorącą wodą. W ten sposób nasza czekolada się rozpuści.

Białka oddzielamy od żółtek. W tej czynności pomoże nam niezawodny trik z butelką. Do żółtek dodajemy ser. Mieszamy je ze sobą przy pomocy trzepaczki. Masę wzbogacamy o ostudzoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywno.

Pianę z białek mieszamy z pozostałymi składnikami. Należy robić to partiami, zachowując delikatność. Ciasto przelewamy do foremki. Rozpoczynamy pieczenie w 170 stopni Celsjusza. Powinno trwać 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę o 10 stopni. Kiedy kolejne 15 minut dobiegnie końca, nasz sernik będzie już gotowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto Przepis