Placek zbójnicki bez grama mąki i ziemniaków. Zrobisz go niemal ekspresowo
Placek zbójnicki można przygotować bez mąki i ziemniaków. Jedna z twórczyń pokazała jak z zaledwie kilku składników i w dosłownie chwilę zrobić danie odpowiednie dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Każdy może go spróbować.
Przepis na placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków
Smakowite danie kuchni polskiej w wersji bez węglowodanów przyrządzicie niemalże ekspresowo. Wystarczy tylko połączyć składniki i usmażyć uzyskane ciasto. Przyprawy, które zaproponowaliśmy, podkreślą smak sera, ale możecie je też zastąpić suszonymi ziołami.
Składniki:
- 2 duże jaja
- 45 g ulubionego sera żółtego
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz w ilości o do smaku
- masło klarowane do smażenia
Jak przygotować placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków?
Zaczynamy od starcia sera na tarce. Jajka wbijamy do dużej miski, wrzucamy rozdrobniony aromatyczny nabiał. Dodajemy przyprawy oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Na patelni topimy masło klarowane. Gdy już dobrze się rozgrzeje, wylewamy masę na placek zbójnicki i smażymy ją na średnim ogniu do delikatnego zrumienienia z obu stron.
Jak podać placek zbójnicki bez mąki i ziemniaków?
Przysmak świetnie smakuje z gęstą, kwaśną śmietaną lub kremowym serkiem. Warto posypać go świeżą zieleniną dla aromatu. Możemy też polać go mięsnym gulaszem np. takim.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na placki. Spróbujcie koniecznie chrupiącego rarytasu z ziemniaka. Być może skusi was też patent na racuchy w wersji wytrawnej.
Źródło: IG/onaciaglegotuje