Placki ziemniaczane z cebulą. Niezawodny przepis
Placki ziemniaczane z cebulą, boczkiem i bez dodatku mąki to prawdziwy hit kulinarny. Puszyste, chrupiące placki podane ze śmietaną i szczypiorkiem to pomysł na pyszny i prosty obiad lub kolację. Zaskocz biskich i przygotuj placki w nowej odsłonie, czyli placki ziemniaczane z cebulą i bez mąki.
Placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są miękkie, puszyste, ale mają również chrupiącą, złocistą skórkę. Płatki są zdrową alternatywą mąki pszennej i doskonale zagęszczają masę ziemniaczaną. Do placków zawsze wybieram płatki błyskawiczne, są mocno zmielone, dzięki czemu lepiej przywierają do reszty składników.
Do placków ziemniaczanych wykorzystuję ziemniaki zeszłoroczne lub ziemniaki mączne, np. Sante, Orlik, Irysy. Odmiany te, podobnie to starych ziemniaków, mają dużo skrobi, a mało wody. Placki są więc zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia.
Placki z cebulą i boczkiem podaję z posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną 18%, to najprostsze i moim zdaniem najsmaczniejsze połączenie. Jeśli masz ochotę na placki z sosem- tu poznasz przepis na placki po węgiersku z mięsno- paprykowym gulaszem, są równie pyszne i wychodzą za każdym razem.
Przepis na placki ziemniaczane z cebulą
Składniki na 10-12 placków:
7-8 średnich ziemniaków
150 g wędzonego boczku parzonego
2 cebule czerwone
ząbek czosnku
2 jajka
50 g płatków owsianych błyskawicznych
posiekany szczypiorek
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
łyżka majeranku suszonego
olej rzepakowy do smażenia
śmietana 18% do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z cebulą?
Obierz i zetrzyj na tarce ziemniaki, posiekaj czosnek, cebule, pokrój boczek w drobną kostkę. Na patelni podsmaż boczek, gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę, czosnkiem i smaż przez kilak minut, odstaw do przestygnięcia.
Ziemniaki odsącz z nadmiaru wody, przełóż do miski, wsyp sól, pieprz, majeranek, wbij jajka, dodaj boczek z cebulką, wsyp płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszaj, żeby powstała jednolita masa. W razie potrzeby wsyp więcej płatków, masa na placki nie może być lejąca.
Źródło zdjęcia: canva/oceane2508 Na większej patelni zagrzej olej, układaj po dużej łyżce masy ziemniaczanej, smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż placki ładnie się zarumienią, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z posiekanym szczypiorkiem i śmietaną.