Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane z cukinią to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Delikatne placuszki z cukinią pokochają nawet najmłodsi. Placki są miękkie w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Placki smakują doskonale z jogurtem, śmietaną, szczypiorkiem, pietruszką, a także sosem i gulaszem mięsnym. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z cukinią.
Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków mącznych, takich jak Irys, Sante, Orlik. Ziemniaki typu B i C zawierają sporą ilość skrobi, dzięki czemu nie są wodniste, a placki mają doskonałą konsystencję. Placki ziemniaczane z ziemniaków mącznych są miękkie i puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
Placki ziemniaczane z cukinią smakują świetnie podane z jogurtem lub śmietaną i oprószone szczypiorkiem. Do placków możesz również przygotować sos pieczarkowy lub aromatyczny gulasz. Jeśli chcesz usmażyć placki na słodko i posypać je cukrem, nie dodawaj cebuli do masy ziemniaczanej.
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią
Składniki na około 10-12 placków:
500 g ziemniaków
średnia cukinia
cebula
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
łyżeczka soli
pieprz
pół pęczka szczypiorku lub natki pietruszki
olej do smażenia
Jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią?
Ziemniaki i cukinię zetrzyj na tarce, oprósz szczyptą soli i odstaw na 15-20 minut, aby warzywa puściły sok, następnie odcedź je i przełóż od większej miski. Dodaj startą cebulę, jajka, mąkę, sól, pieprz i posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszaj.
Na większej patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj przygotowaną masę, formując placki, następnie smaż kilka minut z każdej strony, aż placki ładnie się zarumienią. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Smacznego.