Placki ziemniaczane z marchewką - przepis nie ma sobie równych
Placki ziemniaczane z marchewką to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a marchewka i por nadaje im wyjątkowy, słodko-pikantny smak. Poznaj przepis na placki ziemniaczane inaczej, czyli z marchewką i porem.
Placki ziemniaczane z marchewką to doskonały pomysł na lunch, obiad i kolację na ciepło. Placki mają chrupiącą, złocistą skórkę, w środku jednak są mięciutkie, co sprawia, że rozpływają się w ustach. Danie z dodatkiem marchewki i pora ma wyjątkowy smak, są lekko słodkie, ale z wyczuwalną nutą ostrego pora.
Do placków ziemniaczanych używaj ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Ziemniaki mączne, takie jak Sante, Orlik, Irys są ziemniakami mącznymi, dzięki czemu ciasto na placki nie będzie rzadkie i danie nie rozleci się podczas smażenia. Placki podaj z jogurtem greckim, śmietaną, lub twarożkiem.
Jeśli szukasz pomysłu na placki ziemniaczane inaczej- tu poznasz przepis na placki z dodatkiem żółtego sera, zarówno miękkie, jak i chrupiące i doskonałe w smaku.
Przepis na placki ziemniaczane z marchewką
Składniki na 4 porcje:
7 dużych ziemniaków
por
2 średnie marchewki
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
pieprz, sól
olej do smażenia
Jak przygotować placki ziemniaczane z marchewką?
Obierz ziemniaki i zetrzyj razem z marchewką na tarce o dużych oczkach, odstaw na 15 minut, żeby warzywa puściły wodę.
Do większej miski włóż posiekany drobno por, dodaj mąkę, jajka, ziemniaki i marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem i wyrób ciasto.
Placki piecz na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, aby nabrały złocistego koloru.
Smacznego.