Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z marchewką - przepis nie ma sobie równych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.11.2021 01:00

Placki ziemniaczane z marchewką - przepis nie ma sobie równych

Placki ziemniaczane z marchewką
canva/freeskyline

Placki ziemniaczane z marchewką to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a marchewka i por nadaje im wyjątkowy, słodko-pikantny smak. Poznaj przepis na placki ziemniaczane inaczej, czyli z marchewką i porem.

Placki ziemniaczane z marchewką to doskonały pomysł na lunch, obiad i kolację na ciepło. Placki mają chrupiącą, złocistą skórkę, w środku jednak są mięciutkie, co sprawia, że rozpływają się w ustach. Danie z dodatkiem marchewki i pora ma wyjątkowy smak, są lekko słodkie, ale z wyczuwalną nutą ostrego pora.

Do placków ziemniaczanych używaj ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Ziemniaki mączne, takie jak Sante, Orlik, Irys są ziemniakami mącznymi, dzięki czemu ciasto na placki nie będzie rzadkie i danie nie rozleci się podczas smażenia. Placki podaj z jogurtem greckim, śmietaną, lub twarożkiem.

Jeśli szukasz pomysłu na placki ziemniaczane inaczej- tu poznasz przepis na placki z dodatkiem żółtego sera, zarówno miękkie, jak i chrupiące i doskonałe w smaku.

Przepis na placki ziemniaczane z marchewką

Składniki na 4 porcje:

  • 7 dużych ziemniaków

  • por

  • 2 średnie marchewki

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • pieprz, sól

  • olej do smażenia

Jak przygotować placki ziemniaczane z marchewką?

Obierz ziemniaki i zetrzyj razem z marchewką na tarce o dużych oczkach, odstaw na 15 minut, żeby warzywa puściły wodę.

Do większej miski włóż posiekany drobno por, dodaj mąkę, jajka, ziemniaki i marchewkę. Całość dopraw solą, pieprzem i wyrób ciasto.

Placki piecz na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, aby nabrały złocistego koloru.

Smacznego.