Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym to pomysł na pyszne danie z młodych ziemniaków otulonych aromatycznym, gęstym sosem na bazie jogurtu greckiego. Zarówno placki, jak i sos przygotujesz w prosty sposób, a efekt zachwyci całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić placki ziemniaczane z sosem czosnkowym.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków są chrupiące, ale i miękkie i delikatne w środku. Placuszki posmakują nawet największym niejadkom, a doprawione suszonym majerankiem idealnie łączą się z lekko ostrym sosem czosnkowym.
Starte ziemniaki koniecznie odstaw na chwilę i przeciśnij przez tetrę. Młode ziemniaki mają dużo wody i mało skrobi, która jest niezbędna do usmażenia idealnych placków. Aby uzupełnić jej niedobór, dodaj do masy mąkę ziemniaczaną, która dobrze zagęści ziemniaki z jajkiem i cebulą.
Jeśli masz ochotę na aromatyczny obiad z plackami- tu poznasz przepis na placki w sosie grzybowym, idealne na główne danie dla całej rodziny.
Przepis na placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Składniki na 4-5 porcji:
5 dużych, młodych ziemniaków
jajko
duża cebula
płaska łyżeczka majeranku
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej roślinny do smażenia
sól, pieprz
Składniki na sos czosnkowy:
duży jogurt grecki
3 ząbki czosnku
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem czosnkowym?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj go razem z ziołami, solą i pieprzem w jogurcie greckim. Całość wstaw do lodówki na czas przygotowywania placków.
Starte ziemniaki przeciśnij przez świeżą tetrę, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełóż ziemniaki do miski, dodaj startą na tarce cebulę, jajko, mąkę, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i smaż partiami na rozgrzanym oleju.
Placki będą gotowe po smażeniu ich przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Placki podaj z sosem czosnkowym.