Pleśniak siostry Anastazji. Przepis krok po kroku
Pleśniak siostry Anastazji z kruszonką, powidłami i puszystą pianką to pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Ciasto pleśniak, czyli kruche ciasto z kruszonką w towarzystwie owoców i pianki z białek smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na pleśniak siostry Anastazji i spraw najbliższym słodką niespodziankę.
Ciasto pleśniak jest kruchym ciastem z kruszonką, jednak w nieco innej odsłonie. Pianka białkowa tworzy na placku puszystą, słodko- kwaśną chmurkę, która dodatkowo scala ciasto z pyszną kruszonką. Pleśniak po ostudzeniu najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem.
Kruche ciasto wyrób godzinę przed pieczeniem, aby zdążyło się odpowiednio schłodzić w lodówce. Ciasto podziel na dwie części, większa będzie spodem pleśniaka, z mniejszej zrobisz słodką kruszonkę. Powidła śliwkowe możesz zrobić samodzielnie, będą jeszcze smaczniejsze i zdrowsze od gotowego produktu. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne powidła śliwkowe.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, kruche ciasto- tu poznasz przepis na ciasto orzechowe z powidłami od siostry Anastazji.
Przepis na pleśniak siostry Anastazji
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23x38 cm):
600 g mąki tortowej
kostka masła
5 żółtek
2 duże łyżki cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na piankę z białek:
5 białek
200 g cukru
kisiel cytrynowy
Dodatkowo:
słoik powideł śliwkowych
cukier puder do oprószenia ciasta
Jak zrobić pleśniak siostry Anastazji?
Na początku przygotuj ciasto: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do miski, dodaj cukier wanilinowy, miękkie masło, żółtka i uciera ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Gotowe ciasto podziel na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Z każdej części uformuj kulę, owiń folią aluminiową i wstaw lodówki za godzinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż większą kulę ciasta i rozprowadź je po całej blaszce.
Na ciasto wyłóż solidną porcję powideł śliwkowych. Zrób piankę białkową: białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach, następie dodaj suchy kisiel i mieszaj jeszcze chwilę.
Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40 Piankę wyłóż na powidła, mniejszą kulę ciasta pokrusz w rękach lub zetrzyj na tarce, tworząc kruszonkę. Całe ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 40- 45 minut, do suchego patyczka. Pleśniak ostudź i oprósz cukrem pudrem przed samym podaniem. Smacznego.