Płuczesz makaron po ugotowaniu? Nigdy tak nie rób. Fatalny błąd zrujnuje każde danie
Czy jest coś prostszego, niż ugotowanie makaronu? Odpowiedź na to pytanie wydaje się banalna. Wiele osób podczas przyrządzania tego produktu popełnia jednak podstawowy błąd. Przelanie makaronu zimną wodą wypłukuje z niego cenną skrobię.
Dania z udziałem makaronu to domena Włochów. Właśnie z ich metod warto brać przykład. Płukanie ugotowanego makaronu zimną wodą to niewybaczalna zbrodnia. Dodatkowa kąpiel sprawia, że pasta traci smak a w dodatku zupełnie nie łączy się z sosem.
Dlaczego nie należy przelewać makaronu po ugotowaniu?
Makaron najczęściej gotujemy w celu podania go z sosem. Zarówno mięsne bolognese jak i carbonara na bazie jaj i boczku rządzą się tymi samymi prawami. Na nasze działanie nie ma również wpływu kształt wybranej pasty. Zimna woda jest absolutnie niewskazana.
Jak przelanie wodą wpływa na ugotowany makaron? Przede wszystkim wypłukuje z niego skrobię. Skutkuje to tym, że makaron traci swój smak, a każdy dodany do niego sos będzie zwyczajnie z niego spływał. Ugotowany makaron wystarczy jedynie odcedzić.
Od tej reguły istnieje jeden wyjątek. Dopuszczalne jest płukanie makaronu przeznaczonego do sałatki. Zachowa on sprężystość i nie będzie sklejał się nieapetycznie z pozostałymi składnikami. Warto jednak zaznaczyć, że produkt dobrej jakości nie wymaga hartowania niezależnie od potrawy, w jakiej ma się znaleźć.
Jakie zasady warto znać w kwestii gotowania makaronu?
Aby cieszyć się doskonałym smakiem makaronu należy zacząć od wyboru produktu dobrej jakości. Z kiepskiej pasty trudno będzie wyczarować satysfakcjonującą potrawę. Kilka złotych oszczędności nie jest warte zepsutego dania i zmarnowanych składników.
Kiedy masz już odpowiedniej jakości makaron, zadbaj o naczynie do jego gotowania. Makaron w garnku musi mieć dużo miejsca. Gwarantuje to, że produkt będzie gotował się we właściwy sposób. Podczas przyrządzania długiego spaghetti, dopchnij go do wrzątku łyżką, jak tylko jego dolna część odpowiednio zmięknie.
Zachowaj właściwe proporcje. Na 100 g makaronu potrzebny jest 1 litr wody. Na każdy litr wody z kolei przypada 1 łyżeczka soli. Niewielki dodatek przyprawy zapewnia nie tylko smak, ale i równomierne gotowanie.
Makaron wrzucaj za wrzącą osoloną wodę. Nie zapomnij o przemieszaniu go raz na jakiś czas. Pozostawiony sam sobie makaron poskleja się, przez co miejscami może wyjść niedogotowany.
Makaron zawsze gotuj al dente. Obecnie producenci najczęściej podają czas takiego gotowania na swoich opakowaniach. Jeśli nie jest wyszczególniony, zwyczajnie skróć standardowe gotowanie o 1-2 minuty. Zanim odcedzisz makaron, spróbuj odrobinę aby upewnić się, że jest już gotowy. Nieco kontrowersji odnośnie jakości kupowanego makaronu wywołała Katarzyna Bosacka. Imprezowa sałatka makaronowa intryguje oryginalnymi składnikami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Już nigdy nie kupisz go w sklepie. W 30 minut zrobisz własny ser. Wystarczą 2 składniki
Zapomnij o zwykłych faworkach. Jest 100 razy lepszy patent. W roli głównej ziemniaki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama