Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka makaronowa na przekąskę i imprezę. Oryginalna posypka przyciągnie wszystkich głodomorów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.12.2022 04:00

Sałatka makaronowa na przekąskę i imprezę. Oryginalna posypka przyciągnie wszystkich głodomorów

Sałatka makaronowa na przekąskę i imprezę. Oryginalna posypka przyciągnie wszystkich głodomorów
canva/svariophoto

Szukasz pomysłu na sałatkę na imprezę lub pyszną i pożywną przekąskę? Koniecznie przygotuj sałatkę makaronową z sosem czosnkowym i prażonymi płatkami migdałów. Sałatka z makaronem orzo jest sycąca, kolorowa i pełna smaku.

Do sałatki makaronowej wykorzystuję makaron orzo. Makaron jest w kształcie długich ziaren ryżu. Po ugotowaniu jest delikatny, sycący i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami. W sałatce nie może zabraknąć również ogórka zielonego, różyczek brokuła, kukurydzy konserwowej i czerwonej papryki.

Sałatkę makaronową doprawiam domowym sosem czosnkowym. Nie robię go wyłącznie z majonezu i świeżego czosnku. Dodaję również jogurt grecki, który sprawia, że sos jest gęsty, ale bardziej kremowy i ma obniżoną kaloryczność. Do sałatki dodaję również posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.

Do sałatki makaronowej dodaję również płatki migdałów. Płatki prażę na suchej patelni teflonowej do uzyskania złotego koloru. Przekładam je na wierzch sałatki. Płatki nie dość, że rewelacyjnie wyglądają, tak wzmacniają smak całej potrawy. Sałatka zawsze błyskawicznie znika z talerzy.

Sałatka z makaronem orzo. Sekretem jest sos i wyśmienita posypka

Składniki:

  • 200 g makaronu orzo

  • duży ogórek

  • puszka kukurydzy

  • 2 papryki czerwone

  • mały brokuł

  • 100 g żółtego sera w kostce

  • natka pietruszki lub szczypiorek

  • 2 łyżki płatków migdałowych

  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego

  • 2 ząbki czosnku

Imprezowa sałatka makaronowa będzie gotowa w kilka minut. Zachwyty gwarantowane

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuł podziel na malutkie różyczki, ugotuj w osolonej wodzie. Papryki, ogórek i ser pokrój w drobną kostkę. Odsącz z zalewy kukurydzę, posiekaj natkę pietruszki lub szczypiorek.

Przygotuj sos: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z majonezem i jogurtem. Płatki migdałowe przyrumień na suchej patelni teflonowej. Makaron wymieszaj z warzywami i posiekaną zielenią.

Dodaj sos, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki oprósz płatkami migdałów i podaj. Pomysł na równie smaczne sałatki? Warstwowa sałatka gyros i sałatka z tortellini z dodatkiem szynki drobiowej i sera.

płatki migdałowe do sałatki makaronowej
canva/Alexthq

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: