Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.07.2024 09:41

Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

cukinia w plastrach
fot. Youtube.com/przepisydladuszy

Ten pomysłowy przepis zmienia zwykłą cukinię w wytworną sałatkę. Choć cukinia rzadko kiedy występuje serwowana na surowo, nadaje się przecież świetnie do jedzenia w tej postaci. Warto więc spróbować tego warzywa przygotowanego jako prosta, szybka marynata.

Marynowana cukinia

Sezon grillowy najchętniej celebrujemy tłustymi i mięsnymi daniami. Nie sprzyja on więc warzywnym dodatkom do posiłków. Taki sposób przygotowania cukinii może odwrócić tę złą passę warzyw.

Marynowana sałatka z cukinii ma wiele zalet. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a jej podstawą jest łatwo dostępne i tanie warzywo. Jest też pomysłowa – w końcu nieczęsto jadamy cukinię w tej postaci. A resztki, jeśli zostaną, można udusić na patelni i dodać np. do sosu do makaronu.

krojenie cukinii
fot. youtube.com/przepisydladuszy
Wymieszaj serek wiejski z jajkiem. Nie ma lepszego śniadania Fasolka po francusku to wyżyny smaku. Masło i bułka tarta są zbędnym wydatkiem

Cukinia w przyprawach

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia dla duszy na YouTube. Oczywiście przepis ten jest tylko punktem wyjścia – można dodawać do takiej cukinii dowolne dodatki, jakie tylko podszepnie nam kulinarna intuicja.

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru

Przepis na sałatkę z cukinii

Cukinię najlepiej wybrać dostatecznie młodą, by jej skóra była miękka. Warzywo kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do miski. Szalotkę lub cebulę kroimy w cienkie pióra. Składniki mieszamy, zasypujemy, płatkami chili, solą i cukrem.

Do sałatki przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy posiekany koperek. Dokładnie mieszamy. Do małego słoika wlewamy ocet, oliwę i dodajemy łyżeczkę musztardy. Słoik zakręcamy i dokładnie wstrząsamy.

Warzywa przekładamy do torby foliowej, najlepiej do rękawa do pieczenia. Zalewamy zawartością słoika. Rękaw zamykamy dokładnie, a następnie energicznie nim wstrząsamy.

Tak przygotowaną sałatkę odkładamy do lodówki na co najmniej jedną, a jeszcze lepiej kilka godzin. Podajemy schłodzoną, wtedy jest bardziej chrupiąca.

Wypróbuj też przepisy na placki z kapusty i domowe suszone pomidory.

gotowa sałatka
fot. youtube.com/przepisydladuszy