Zawiń wszystko w papier do pieczenia i wrzuć na patelnię. Rodzina codziennie prosi mnie o ten obiad
Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj przepis na szybki obiad, a nikt nie odejdzie od stołu głodny. Rodzina będzie na tyle zachwycona, że poproszą cię o niejedną dokładkę. Zrób i przekonaj się sama.
Prosty obiad też może być smaczny
Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że prosty obiad nie może być daniem wykwintnym. Zaprzecza temu, chociażby przepis, który znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotowanie według niego danie z kurczaka jest nie do pobicia, a domownicy pochuchają je od pierwszego kęsa.
W dodatku jest to także sposób na szybki obiad, więc możesz przygotowywać go nie tylko wtedy, kiedy najdzie cię ochota, ale też wtedy, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Będziesz zdumiona, jak łatwo przygotować coś tak pysznego.
Tanie mięso, napakowane żelazem. Polacy totalnie pomijają go w mięsnymKurczak i kilka dodatków
Najważniejszym składnikiem szybkiego obiadu jest przede wszystkim kurczak, a dokładnie jego pierś. Aby mięso smakowało wyśmienicie, potrzebne są także inne składniki. To za sprawą przypraw i oczywiście odpowiedniego przygotowania obiad będzie smakował wybornie. Niezbędne produkty znajdziesz na liście poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, więc ten prosty obiad przygotujesz, nie nadwyrężając domowego budżetu.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- pieprz
- sól
- olej
Przepis na szybki obiad z kurczaka
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z białych błon, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Do miski wlej olej i wsyp pieprz, sól, mielonką paprykę, granulowany czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą marynatę.
Dokładnie wetrzyj ją w mięso. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Na blacie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nich cebulę. Następnie ułóż na niej przyprawione mięso, a na nim ułóż kolejną warstwę cebuli. Całość zawiń w papier.
Rozgrzej suchą patelnię i ułóż na nim mięso zawinięte w papier. Smaż pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie przewróć zawiniątka i smaż pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Gotowe danie rozpakuj i podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.