Pokrój śliwki, ułóż na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Taki deser robię zawsze we wrześniu
Przywykliśmy do tego, że desery z ciasta francuskiego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ten jednak już naprawdę przesadza. Wystarczy dosłownie pięć ruchów ręką, by przygotować owocową przekąskę do popołudniowej kawy.
Ciasto francuskie i śliwki
Śliwki to jeden z gatunków owoców, którymi żegnamy lato. Oczywiście niektóre odmiany zostaną z nami na dłużej, a nawet przezimują. Jednak choćby prawdziwe polskie węgierki warto łapać w szczycie ich sezonu.
Łapać zaś można z przepisami takimi jak ten. Wystarczy pokroić owoce na ćwiartki i ułożyć na arkuszu ciasta francuskiego, a następnie wstawić do piekarnika, by otrzymać efektowny deser.
Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest idealny do ciast, racuchów i naleśnikówDeser ze śliwkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy na ciasto francuskie. W przedstawionej tam wersji śliwki podsypane są kaszą manną, by wchłonęła nadmiar wilgoci z owoców. Z braku kaszki można obtoczyć je w mące ziemniaczanej przed pieczeniem.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- ⅓ kg śliwek
- 4 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko jaja
Śliwki w cieście francuskim na deser
Ciasto francuskie rozpościeramy na blacie. Radełkiem odkrawamy z każdej strony pasek o szerokości ok. 2 cm. Smarujemy go żółtkiem jajka i przyklejamy do brzegu ciasta, tworząc ramkę. Tę od góry znów smarujemy żółtkiem.
Powierzchnię ciasta wysypujemy kaszą manną równą, cienką warstwą. Na kaszy układamy śliwki pokrojone na ćwiartki i wypestkowane. Zasypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Deser pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na kokosanki i ogórki kiszone bez dziur.