Smakosze.pl
Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

canva/ altanakin

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Już niedługo rozpoczniemy sezon na morwę czarną. Owoce morwy czarnej są słodko- kwaśne i bardzo soczyste, doskonale nadają się więc do przygotowania deserów i przetworów na zimę. Poznaj przepis na sok i konfiturę z morwy czarnej, będą absolutnym hitem.

Owoce morwy czarnej są bardzo smaczne i zdrowe, dlatego też idealnie sprawdzą się do konfitury i soku na zimę. Konfiturę wykorzystamy do posmarowania naleśników, racuchów, czy grzanek. Sok natomiast będzie świetnie gasił pragnienie, a dodany do gorącej herbaty rozgrzeje nas w chłodne, zimowe dni.

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

CZYTAJ DALEJ

Morwa czarna jest bogatym źródłem witaminy C, A, a także witamin z grupy B. W owocach znajduje się również magnez, potas i żelazo. Picie zimą soku z morwy wzmacnia naszą odporność, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.

Wysoka zawartość magnezu i potasu reguluje dodatkowo ciśnienie krwi i pracę serca. Żelazo natomiast wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, jest niezbędne do produkcji i transportu krwi.

Sok z morwy czarnej

Składniki:

  • 2 kg morwy czarnej

  • 1 kg cukru

  • 3 szklanki wody

Owoce morwy zasyp cukrem i odstaw na całą noc. Następnego dnia wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny, przeciśnij przez gazę lub gęste sito.

Następnie zagotuj sok ponownie i wrzący przelej do wyparzonych, szklanych butelek, zakręć i odstaw do spiżarni.

Konfitura z morwy czarnej

Składniki:

  • 2 kg morwy czarnej

  • 1 kg cukru

  • 2 szklanki wody

Morwę wsyp do garnka i gotuj na wolnym ogniu, dodając co jakiś czas niewielką ilość wody, żeby owoce się nie przypaliły. Do garnka wsyp cukier i gotuj, aż powstanie konfitura.

Konfiturę z morwy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć wieczka i pasteryzuj do góry dnem przez 20 minut, następnie wstaw do spiżarni.

Sezon na morwę, podobnie jak na jagody i maliny za chwilę się rozpocznie. Przygotuj również obłędne jagodzianki z kruszonką i pyszny sok malinowy na zimę.

Sok z czarnej morwy

canva/pixelshot


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zgardenpl.blogspot.com

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >