Polewa kakaowa - sprawdzony przepis babci
Polewa kakaowa jest doskonałą polewą do ciast, deserów, naleśników i klusek na parze. Jest gęsta, aksamitna, błyszcząca i wyjątkowo smaczna. Polewa ma mocny, kakaowy smak i jest przygotowana według tradycyjnego, babcinego przepisu. Sprawdź, jak ją przygotować.
Polewa kakaowa jest polewą przygotowaną z masła, cukru, kakao i mleka. Jest gęstym i bardzo aromatycznym wykończeniem babki wielkanocnej, babeczek, sernika i wielu innych ciast. Polewa doskonale łączy się również z deserami lodowymi, owocami, goframi, naleśnikami.
Polewa kakaowa to również świetny dodatek do pampuchów, czyli klusek na parze. Delikatne, puszyste kluseczki drożdżowe doskonale łączą się z mocno kakaową polewą, sprawiając, że danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Kluski na parze z polewą przepisu babci to niezapomniany smak mojego dzieciństwa.
Przepis babci na polewę kakaową
Składniki:
110 g masła
50 g kakao
125 g cukru pudru
4 łyżki mleka
Jak przygotować polewę kakaową?
Masło rozpuść na wolnym ogniu, dodaj przesiane kakao, cukier i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj mleko.
Całość podgotuj przez minutę, odstaw z gazu i energicznie mieszaj trzepaczką ręczną do uzyskania gęstej, jednolitej polewy.