Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polewa kakaowa - sprawdzony przepis babci
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.11.2021 01:00

Polewa kakaowa - sprawdzony przepis babci

Polewa kakaowa przepis babci
canva/pixelshot

Polewa kakaowa jest doskonałą polewą do ciast, deserów, naleśników i klusek na parze. Jest gęsta, aksamitna, błyszcząca i wyjątkowo smaczna. Polewa ma mocny, kakaowy smak i jest przygotowana według tradycyjnego, babcinego przepisu. Sprawdź, jak ją przygotować.

Polewa kakaowa jest polewą przygotowaną z masła, cukru, kakao i mleka. Jest gęstym i bardzo aromatycznym wykończeniem babki wielkanocnej, babeczek, sernika i wielu innych ciast. Polewa doskonale łączy się również z deserami lodowymi, owocami, goframi, naleśnikami.

Polewa kakaowa to również świetny dodatek do pampuchów, czyli klusek na parze. Delikatne, puszyste kluseczki drożdżowe doskonale łączą się z mocno kakaową polewą, sprawiając, że danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Kluski na parze z polewą przepisu babci to niezapomniany smak mojego dzieciństwa.

Przepis babci na polewę kakaową

Składniki:

  • 110 g masła

  • 50 g kakao

  • 125 g cukru pudru

  • 4 łyżki mleka

Jak przygotować polewę kakaową?

Masło rozpuść na wolnym ogniu, dodaj przesiane kakao, cukier i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj mleko.

Całość podgotuj przez minutę, odstaw z gazu i energicznie mieszaj trzepaczką ręczną do uzyskania gęstej, jednolitej polewy.