Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Genialne

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

25 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nie a nic gorszego niż twarde masło, którym nie da się posmarować chleba. Na szczęście z prostą sztuczką kuchenną proces nie będzie, aż tak uciążliwy. Wystarczy skorzystać, ze szklanki i przykryć nią tłuszcz. Efekty wbijają w fotel.

Sztuczka kuchenna na twarde masło

Masła często używamy do posmarowania pieczywa. Wielu z nas, by ułatwić sobie skorzystanie z tłuszczu, pozostawia go poza lodówką. Nie jest to niestety bezpieczne i zdecydowanie lepiej trzymać go w chłodzie.

Jak jednak poradzić sobie z rozprowadzeniem go po kromkach, jeśli bywa twarde niczym skała? Prosta sztuczka kuchenna ze szklanką rozwiąże problem. Szczegóły opisujemy w dalszej części artykułu.

Twarde masło.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Genialne
Zapiekanka makaronowa

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze

CZYTAJ DALEJ

Sztuczka kuchenna ze szklanką pomoże

Sporo kuchennych trików nie spełnia dobrze swojej funkcji. Dotyczący masła patent jest jednak skuteczny. Przyda się zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu, by poczekać, aż tłuszcz nieco zmięknie po wyjęciu z lodówki.

Polega na przykryciu położonego na spodeczku kawałka masła szklanką. Wcześniej do naczynia wlewamy gorącą wodę z czajnika i pozostawiamy ją na chwilę, by nabrało temperatury.

Tak przygotowaną szklanką zakrywamy masło. Po chwili będzie już można użyć go do smarowania. Dlaczego? Szkło odda ciepło do powietrza i sprawi, że tłuszcz się ociepli. Będzie więc miał mniej zwartą konsystencję, idealną do rozprowadzenia go po miękkim pieczywie.

Do czego wykorzystać masło?

Stopiony przy pomocy sztuczki kuchennej łuszcz będzie też świetnym „materiałem” natłuszczającym formy do pieczenia. Dzięki tej technice z kolei zapobiegniemy przywieraniu naszych smakołyków.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na smaczne wykorzystanie masła. Jednym z ciekawszych jest wykonanie dewolaja — roladki z kurczaka z płynnym masłem czosnkowym wewnątrz. Sam tłuszcz z czosnkiem będzie świetnym dodatkiem do grzanek z pieca.

Masło po zastosowaniu sztuczki kuchennej.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Genialne
Wykorzystaj fusy z kawy

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy

CZYTAJ DALEJ
Placki z kukurydzy

Żadne ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z zupełnie innego składnika

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >