Prawie nikt nie zna tej pysznej zupy, przepis mam od kuzynki ze Śląska. Główny składnik zaskoczy każdego
Czy jadacie kalarepę? To trochę niedoceniane warzywo, które jest pyszne i wyjątkowo zdrowe. Polecam przepis na zupę z kalarepy, którą na Śląsku nazywają zupą oberiba. Przepis dostałam od kuzynki z tamtych stron i teraz często gotuję tę zupę z kalarepy.
Kalarepa, czyli pyszna i zdrowa
Kalarepa można kupić na targowiskach od wiosny aż do jesieni. To warzywo ma oryginalny delikatny smak, jest chrupkie i bardzo zdrowe. Jedzenie kalarepy ma nieoceniony wpływ na działanie naszego układu odpornościowego, układu krążenia i narządu wzroku.
Kalarepę można jeść na surowo, ale warto ją też dodawać do surówek i sałatek. Natomiast ja polecam zupę z kalarepy. Przepis na ten specjał dostałam od kuzynki ze Śląska. Tam to danie nazywane jest zupą oberiba. Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej.
Robię ten obiad praktycznie w każdy piątek. Mąż nawet nie zauważył, że nie ma w nim mięsaJak przygotować zupę oberiba?
Składniki:
- 2 kalarepy
- ziemniaki
- marchewki
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- wywar lub bulion 1litr
- czosnek suszony
- papryka słodka
Kalarepy obieramy, ale liście też potrzebujemy do zupy. Liście szatkujemy, a kalarepę kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.
Dolewamy trochę wody i na końcu dodajemy liście z kalarepy. Wszystko gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupa jest już gotowa do podania.
Zupa oberiba, czyli porcja zdrowia na talerzu
Zupa z kalarepy jest smaczna i pożywna. Zawiera mnóstwo witamin i smakuje jeszcze lepiej potem podgrzewana. Możemy na talerzu jeszcze ją doprawiać do smaku i dodać np. koperku. Tę zupę lubią dzieci i dorośli.
Tę zupę można też podawać z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Na wierzch można też dodać posiekane liście z kalarepy. Zupę przygotowujemy w prosty i szybki sposób. Polecam ten przepis, bo zupa jest pyszna. Pisaliśmy o zasmażanej kalarepie do obiadu. Podawaliśmy też przepis na kalarepę w śmietanie.
Źródło: YouTube/@OpolankaKasia