Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prawie nikt nie zna tej pysznej zupy, przepis mam od kuzynki ze Śląska. Główny składnik zaskoczy każdego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.09.2023 16:32

Prawie nikt nie zna tej pysznej zupy, przepis mam od kuzynki ze Śląska. Główny składnik zaskoczy każdego

zupa z kalarepy
YouTube/@OpolankaKasia

Czy jadacie kalarepę? To trochę niedoceniane warzywo, które jest pyszne i wyjątkowo zdrowe. Polecam przepis na  zupę z kalarepy, którą na Śląsku nazywają zupą oberiba. Przepis dostałam od kuzynki z tamtych stron i teraz często gotuję tę zupę z kalarepy.

Kalarepa, czyli pyszna i zdrowa

Kalarepa można kupić na targowiskach od wiosny aż do jesieni. To warzywo ma oryginalny delikatny smak, jest chrupkie i bardzo zdrowe. Jedzenie kalarepy ma nieoceniony wpływ na działanie naszego układu odpornościowego, układu krążenia i narządu wzroku. 

Kalarepę można jeść na surowo, ale warto ją też dodawać do surówek i sałatek. Natomiast ja polecam zupę z kalarepy. Przepis na ten specjał dostałam od kuzynki ze Śląska. Tam to danie nazywane jest zupą oberiba. Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. 

kalarepa
YouTube/@OpolankaKasia
Robię ten obiad praktycznie w każdy piątek. Mąż nawet nie zauważył, że nie ma w nim mięsa

Jak przygotować zupę oberiba?

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • ziemniaki
  • marchewki
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • wywar lub bulion 1litr
  • czosnek suszony
  • papryka słodka

Kalarepy obieramy, ale liście też potrzebujemy do zupy. Liście szatkujemy, a kalarepę kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucamy wszystkie warzywa. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. 

Dolewamy trochę wody i na końcu dodajemy liście z kalarepy. Wszystko gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupa jest już gotowa do podania. 

Zupa oberiba, czyli porcja zdrowia na talerzu

Zupa z kalarepy jest smaczna i pożywna. Zawiera mnóstwo witamin i smakuje jeszcze lepiej potem podgrzewana. Możemy na talerzu jeszcze ją doprawiać do smaku i dodać np. koperku. Tę zupę lubią dzieci i dorośli. 

Tę zupę można też podawać z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Na wierzch można też dodać posiekane liście z kalarepy. Zupę przygotowujemy w prosty i szybki sposób. Polecam ten przepis, bo zupa jest pyszna. Pisaliśmy o zasmażanej kalarepie do obiadu. Podawaliśmy też przepis na kalarepę w śmietanie. 

zupa oberiba
YouTube/@OpolankaKasia

Źródło: YouTube/@OpolankaKasia