Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię ten obiad praktycznie w każdy piątek. Mąż nawet nie zauważył, że nie ma w nim mięsa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.09.2023 13:44

Robię ten obiad praktycznie w każdy piątek. Mąż nawet nie zauważył, że nie ma w nim mięsa

zapiekanka
YouTube/@frischerezepte

Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad na piątek to coś dla was mam. Ta smaczna i szybka w przygotowaniu zapiekanka idealna będzie właśnie na piątek. To danie pełne jest warzyw, a smakosze mięsa nawet się nie zorientują, że w tej zapiekance nie ma mięsa. Wypróbujcie koniecznie też pyszny przepis na szybki obiad w piątek. 

Brakuje ci czasu? Zrób zapiekankę!

Jeśli brakuje ci czasu, to polecam przepis na szybki obiad na piątek. To danie nie zawiera mięsa, ale sporo warzyw. Jednak nawet zwolennicy jedzenia mięsa nie zauważą, że w tej smacznej zapiekance nie ma mięsa. Wszystko dzięki pożywnym warzywom.

Ten szybki obiad na piątek przygotowuję z ziemniaków, marchewki, kalafiora i brokułów. Całości dopełnia znakomity sos. Wstawiam zapiekankę do piekarnika i obiad robi się właściwie sam. Polecam ten doskonały przepis na szybki obiad na piątek. 

zapiekanka
YouTube/@frischerezepte
Przez ten błąd masa jedzenia ląduje w koszu. Kucharz wyjaśnił jak go uniknąć, wystarczy spojrzeć na opakowanie

Jak zrobić zapiekankę?

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • marchewka
  • mały kalafior
  • mały brokuł
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 400 ml mleka
  • szklanka mąki
  • 150 g sera
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • czosnek 
  • ogórki 
  • koperek
  • papryka

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy. Marchewkę kroimy na plasterki, a kalafior dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka z ziemniakami. Dodajemy też części brokuła i solimy. Gotujemy 3 minuty i wykładamy do miski, ale oprócz ziemniaków.

Kroimy cebulę i ją smażymy. Kroimy paprykę. Oliwą smarujemy naczynie żaroodporne. Ziemniaki układamy na spodzie, dodajemy na nie gotowane wcześniej warzywa. Dodajemy paprykę.

Sos, czyli będzie pysznie

Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy, wsypujemy mąkę, mieszamy. Dodajemy mleko oraz przyprawy. Warzywa w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem. Na tarce ścieramy ser żółty i posypujemy nim wierzch zapiekanki.

Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. W międzyczasie do miski dodajemy jogurt grecki, koperek, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na tarce ścieramy górki kiszone. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zapiekankę podajemy z sosem. Pisaliśmy o góralskiej zapiekance. Podawaliśmy też szybki przepis na obiad z 3 składników.

zapiekanka
YouTube/@frischerezepte