Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta jajecznica z tuńczykiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.10.2021 02:00

Prosta jajecznica z tuńczykiem

Prosta jajecznica z tuńczykiem
canva/CCat82

Jajecznica z tuńczykiem to świetny pomysł na początek dnia. Jest niezwykle sycąca, aromatyczna i smaczna. Jajecznicę z tuńczykiem przygotujesz w zaledwie kilka minut, a danie zapewni Ci energię na wiele godzin. Poznaj przepis na prostą jajecznicę z tuńczykiem.

Jajecznicę przygotowuję z różnymi dodatkami, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce. Jedną z moich ulubionych wersji jest jajecznica z wędzonym łososiem i tuńczykiem. Ryby nadają daniu nowego, ciekawego smaku i aromatu i są przy tym niezwykle zdrowe. Do jajecznicy z tuńczykiem zawsze dodaję szczypiorek, aby nadać jej delikatnej ostrości.

Jajecznicę przygotuj na maśle z dodatkiem mleka lub śmietany, dzięki czemu jajka będą puszyste i delikatne. Mleko znacznie poprawi również konsystencję jajecznicy, ponieważ nie będzie za sucha.

Pamiętaj, że ryby są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Kwas ten występuje również w orzechach i tłuszczach roślinnych, np. w oleju rzepakowym. Ryby morskie zawierają jednak najwięcej tak cennego dla nas składnika.

Przepis na prostą jajecznicę z tuńczykiem

Składniki na 2 porcje:

  • 80 g tuńczyka w sosie własnym (około pół puszki)

  • 6 jajek

  • szczypiorek

  • łyżka masła

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

Jak przygotować prostą jajecznicę z tuńczykiem?

Odsącz tuńczyka z zalewy. Na patelni rozpuść masło, dodaj rybę i podsmaż. Wbij jajka, wlej mleko, dopraw solą, pieprzem, pod koniec smażenia dodaj posiekany szczypiorek.

Tagi: Jajka Danie Ryba