Prosta jajecznica z tuńczykiem
Jajecznica z tuńczykiem to świetny pomysł na początek dnia. Jest niezwykle sycąca, aromatyczna i smaczna. Jajecznicę z tuńczykiem przygotujesz w zaledwie kilka minut, a danie zapewni Ci energię na wiele godzin. Poznaj przepis na prostą jajecznicę z tuńczykiem.
Jajecznicę przygotowuję z różnymi dodatkami, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce. Jedną z moich ulubionych wersji jest jajecznica z wędzonym łososiem i tuńczykiem. Ryby nadają daniu nowego, ciekawego smaku i aromatu i są przy tym niezwykle zdrowe. Do jajecznicy z tuńczykiem zawsze dodaję szczypiorek, aby nadać jej delikatnej ostrości.
Jajecznicę przygotuj na maśle z dodatkiem mleka lub śmietany, dzięki czemu jajka będą puszyste i delikatne. Mleko znacznie poprawi również konsystencję jajecznicy, ponieważ nie będzie za sucha.
Pamiętaj, że ryby są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, bez których nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Kwas ten występuje również w orzechach i tłuszczach roślinnych, np. w oleju rzepakowym. Ryby morskie zawierają jednak najwięcej tak cennego dla nas składnika.
Przepis na prostą jajecznicę z tuńczykiem
Składniki na 2 porcje:
80 g tuńczyka w sosie własnym (około pół puszki)
6 jajek
szczypiorek
łyżka masła
2 łyżki mleka
sól, pieprz
Jak przygotować prostą jajecznicę z tuńczykiem?
Odsącz tuńczyka z zalewy. Na patelni rozpuść masło, dodaj rybę i podsmaż. Wbij jajka, wlej mleko, dopraw solą, pieprzem, pod koniec smażenia dodaj posiekany szczypiorek.