Tradycyjny przepis na rozgrzewający krupnik
Krupnik jest jedną z pożywniejszych, polskich zup. Gotowana na mięsie, ma dodatek kaszy, marchewki i ziemniaków. Doskonale syci, a przy tym dostarcza nam wielu składników odżywczych. Oto klasyczny przepis na krupnik.
Kasze teoretycznie są popularne w naszej kuchni. Praktycznie jednak rządzą ziemniaki. Krupnik jest więc doskonałą okazją do przemycenia niezwykle zdrowej kaszy. Dodana do zupy kasza jęczmienna nie jest sucha, ale bardzo smaczna, bo nasączona mięsno-warzywnym wywarem. Zobaczysz, że cała rodzina zje ją bez marudzenia.
Klasyczny przepis na krupnik
Składniki:
2 ćwiartki kurczaka
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 cebula
1 marchewka
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej, np. perłowej, wiejskiej
4 ziemniaki
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie krupnik
Mięso oczyść, opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 3 l zimnej wody. Na niedużym ogniu doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowinę.
Do wywaru dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach. Kaszę opłucz. Cebulę, marchew i kaszę dodaj do wywaru. Gotuj ok. 15 minut.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj do czasu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku, dodaj posiekany koperek.
Jeśli szukasz receptur na inne pożywne zupy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na rozgrzewający kapuśniak, a także na zupę ogórkową.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia-domowa