Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste i szybkie faszerowane pieczone ziemniaki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.11.2021 01:00

Proste i szybkie faszerowane pieczone ziemniaki

Proste i szybkie faszerowane pieczone ziemniaki
canva/ArtCookStudio

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem są doskonałym pomysłem na kolację lub obiad. Są delikatne, a aromatyczny, grzybowy farsz wprost rozpływa się w ustach. Ziemniaki przygotujesz w godzinę, a efekt zachwyci całą rodzinę i przyjaciół. Poznaj przepis na proste i szybkie faszerowane, pieczone ziemniaki.

Pieczone ziemniaki przygotuj jako samodzielne, bardzo pożywne i smaczne jadanie, a także jako dodatek do mięsa pieczonego lub grillowanego. Pieczarki zapieczone z cebulką, serem i szczypiorkiem smakują obłędnie w towarzystwie delikatnych ziemniaków w mundurkach.

Do przygotowania ziemniaków pieczonych wykorzystaj te o średnim stopniu mączności, np. Irga, Orlik, Irys. Ziemniaki te nie są ani zbyt sypkie, ani wodniste, dzięki czemu będą dobrze łączyć się z całym farszem. Ziemniaki przed pieczeniem ugotuj w mundurkach, co wzmocni ich walory smakowe.

Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny pomysł na ziemniaki- tu znajdziesz przepis na ziemniaki pieczone ze szpinakiem, doskonałe jako dodatek do dań mięsnych i ryb.

Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże ziemniaki

  • duża czerwona cebula

  • 500 g pieczarek

  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki żółtego startego sera

  • łyżka masła

Jak zrobić proste i szybkie faszerowane ziemniaki?

Ziemniaki gotuj w całości w osolonej wodzie przez 30 minut, przekrój wzdłuż i odstaw do przestygnięcia.

Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, dopraw solą, pieprzem i smaż, aż grzyby się skurczą i puszczą sok.

Ziemniaki wydrąż częściowo łyżką, następnie włóż farsz, oprósz szczypiorkiem i startym serem, całość poukładaj na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 15 minut.

Smacznego.