Smakosze.pl
ciasto na pierogi

canva/woyzzeck

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dziś zdradzimy wam ciekawy przepis na ciasto na pierogi. Będzie miało dodatek serwatki, co doskonale wpłynie nie tylko na smak ciasta, ale też na jego miękkość i elastyczność. Zadziwiające, że ten prosty składnik, który często się marnuje w naszej kuchni, może być taki użyteczny.

Do przygotowania ciasta na pierogi zwykle potrzebujemy tylko mąki i wody. Niektórzy dodają jeszcze jajko i masło, ale nie jest to podstawa. Wodę też niektórzy zastępują np. jogurtem, maślanką. My jednak sięgnęliśmy po produkt, który często wylewamy do zlewu.

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

CZYTAJ DALEJ

Mowa oczywiście o serwatce, która pozostaje po zrobieniu twarogu. Może nie jest to częsta praktyka, bo zazwyczaj kupujemy mleko UHT, z którego nie da się zrobić twarogu. Jednak wiele osób nie sięga po inne mleko jak świeże. A latem nietrudno o jego skwaszenie. Gdy już tak się stanie, warto zrobić z takiego mleka twarożek, a odcedzony płyn wykorzystać do ciasta na pierogi.

Jak zrobić ciasto na pierogi na serwatce?

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 2 łyżki śmietany

  • sól

  • ok. 300 ml serwatki

Przygotowanie elastycznego ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sporą szczyptę soli i część gorącej serwatki. Wymieszaj składniki, a potem dodaj śmietanę i tyle serwatki, ile jest potrzebne do połączenia składników.

Gdy ciasto przestygnie, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut.

Po tym czasie podziel ciasto na kawałki. Każdy kawałek osobno rozwałkuj na cienki placek, lekko podsypując mąką. Z ciasta wykrawaj krążki i nadziewaj je przygotowanym farszem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na maślankowe pierogi z jagodami oraz na pierogi z boczkiem i bobem.

serwatka

canva/Korneeva_Kristina

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakowitakuchnia.wordpress

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

Czytaj więcej >