Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.08.2022 18:13

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

ciasto na pierogi
canva/woyzzeck

Dziś zdradzimy wam ciekawy przepis na ciasto na pierogi. Będzie miało dodatek serwatki, co doskonale wpłynie nie tylko na smak ciasta, ale też na jego miękkość i elastyczność. Zadziwiające, że ten prosty składnik, który często się marnuje w naszej kuchni, może być taki użyteczny.

Do przygotowania ciasta na pierogi zwykle potrzebujemy tylko mąki i wody. Niektórzy dodają jeszcze jajko i masło, ale nie jest to podstawa. Wodę też niektórzy zastępują np. jogurtem, maślanką. My jednak sięgnęliśmy po produkt, który często wylewamy do zlewu.

Mowa oczywiście o serwatce, która pozostaje po zrobieniu twarogu. Może nie jest to częsta praktyka, bo zazwyczaj kupujemy mleko UHT, z którego nie da się zrobić twarogu. Jednak wiele osób nie sięga po inne mleko jak świeże. A latem nietrudno o jego skwaszenie. Gdy już tak się stanie, warto zrobić z takiego mleka twarożek, a odcedzony płyn wykorzystać do ciasta na pierogi.

Jak zrobić ciasto na pierogi na serwatce?

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 2 łyżki śmietany

  • sól

  • ok. 300 ml serwatki

Przygotowanie elastycznego ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sporą szczyptę soli i część gorącej serwatki. Wymieszaj składniki, a potem dodaj śmietanę i tyle serwatki, ile jest potrzebne do połączenia składników.

Gdy ciasto przestygnie, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj, aż będzie gładkie i sprężyste. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut.

Po tym czasie podziel ciasto na kawałki. Każdy kawałek osobno rozwałkuj na cienki placek, lekko podsypując mąką. Z ciasta wykrawaj krążki i nadziewaj je przygotowanym farszem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na maślankowe pierogi z jagodami oraz na pierogi z boczkiem i bobem.

serwatka
canva/Korneeva_Kristina

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakowitakuchnia.wordpress