Prosty przepis na ogórki w ketchupie na zimę
Ogórki często goszczą na naszych stołach. Wśród smakoszy ogromną popularnością cieszą się przetwory na ich bazie. Dziś wypróbujemy przepis na przepyszne ogórki w zalewie ketchupowej. Przygotuj je teraz i ciesz się nimi w zimę.
Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno się natknąć na osoby, które regularnie sięgają po przetwory z tych przepysznych warzyw. Mało kto spodziewałby się, że ogórki z ketchupem mogą tak zachwycać smakiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki w ketchupowej zalewie
Ogórki wiele razy gościły na naszym portalu. Istnieje wiele receptur na przetwory z zielonych warzyw. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ekspresowe ogórki małosolne. Tym razem sięgniemy po bardziej nietypowy smakołyk.
Ketchup i ogórki nie są zbyt oczywistym połączeniem smakowym. Okazuje się, że razem mogą stać się niecodziennym specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Jakie składniki będą nam potrzebne?
2 kg ogórków gruntowych
gorczyca
liście laurowe
ziarna ziela angielskiego
pieprz w ziarnach
ząbki czosnku
Zalewa:
1 l wody
125 ml octu
250 g cukru
8 g soli
300 g pikantnego ketchupu
Niezawodny przepis na przepyszne ogórki w ketchupie
Na początku ogórki starannie myjemy i namaczamy je w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. Dzięki temu będą bardziej jędrne. Warzywa kroimy na talarki. Możemy je również podzielić na ćwiartki.
Składniki na zalewę gotujemy w garnku. W tym czasie w każdym ze słoików umieszczamy po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym, łyżeczce ziaren gorczycy, łyżeczce ziaren pieprzy oraz 2 ząbki czosnku.
Ogórki układamy ciasno w słoikach. Zalewamy ją ciepłą zalewą. Wieczka mocno dokręcamy. Przetwory pasteryzujemy przez 15 minut. Specjały przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Na zimę będą idealne. Godny uwagi jest także przepis zamieszczony na YouTube na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Warto również zobaczyć, jak Włoch zareagował na ogórki małosolne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kulinarne przeboje