Smakosze.pl
Ogórki w przepysznej odsłonie

Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Prosty przepis na ogórki w ketchupie na zimę

24 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ogórki często goszczą na naszych stołach. Wśród smakoszy ogromną popularnością cieszą się przetwory na ich bazie. Dziś wypróbujemy przepis na przepyszne ogórki w zalewie ketchupowej. Przygotuj je teraz i ciesz się nimi w zimę.

Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno się natknąć na osoby, które regularnie sięgają po przetwory z tych przepysznych warzyw. Mało kto spodziewałby się, że ogórki z ketchupem mogą tak zachwycać smakiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki w ketchupowej zalewie

Ogórki wiele razy gościły na naszym portalu. Istnieje wiele receptur na przetwory z zielonych warzyw. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ekspresowe ogórki małosolne. Tym razem sięgniemy po bardziej nietypowy smakołyk.

Ketchup i ogórki nie są zbyt oczywistym połączeniem smakowym. Okazuje się, że razem mogą stać się niecodziennym specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • gorczyca

  • liście laurowe

  • ziarna ziela angielskiego

  • pieprz w ziarnach

  • ząbki czosnku

Zalewa:

  • 1 l wody

  • 125 ml octu

  • 250 g cukru

  • 8 g soli

  • 300 g pikantnego ketchupu

Projekt bez tytułu - 2021-07-23T202306.243

Przepis na obłędną cukinię w zalewie curry

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na przepyszne ogórki w ketchupie

Na początku ogórki starannie myjemy i namaczamy je w zimnej wodzie przez przynajmniej godzinę. Dzięki temu będą bardziej jędrne. Warzywa kroimy na talarki. Możemy je również podzielić na ćwiartki.

Składniki na zalewę gotujemy w garnku. W tym czasie w każdym ze słoików umieszczamy po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym, łyżeczce ziaren gorczycy, łyżeczce ziaren pieprzy oraz 2 ząbki czosnku.

Ogórki układamy ciasno w słoikach. Zalewamy ją ciepłą zalewą. Wieczka mocno dokręcamy. Przetwory pasteryzujemy przez 15 minut. Specjały przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Na zimę będą idealne. Godny uwagi jest także przepis zamieszczony na YouTube na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Warto również zobaczyć, jak Włoch zareagował na ogórki małosolne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >