Prosty przepis na soczyste żeberka w miodzie
Pieczone żeberka w miodzie to danie, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ich delikatne mięso samo odchodzi od kości, a podczas jedzenia czuć jak bardzo soczyste jest. Banalnie prosty przepis zaprezentowany poniżej, pozwoli ci zrobić je w bardzo szybkim tempie.
Żeberka niemal zawsze smakują obłędnie, ale sprawdzone przepisy mogą sprawić, że zachwycą nas na nowo. Sekretem cudownego smaku jest oczywiście odpowiednia technika gotowania - nie należy trzymać ich w piekarniku zbyt długo, gdyż wyjdą suche.
Można przygotować je w wersji podstawowej i łagodnej, jednak dodając chili lub swój ulubiony ostry sos, potrawa zmienia się w pikantną ucztę. Zapach rozchodzący się od piekarnika będzie kusił przez cały czas pieczenia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczone żeberka w miodzie
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
-
1 kg żeberek wieprzowych
-
1 łyżka ulubionej musztardy
-
4 łyżki płynnego miodu
-
6 ząbków czosnku
-
1 średnia cebula
-
1 średnia papryka
-
1/3 szklanki piwa
-
4 łyżki oleju
-
łyżka majeranku
-
łyżka słodkiej papryki
-
ćwierć łyżki ziaren kolendry
-
sól
-
pieprz
Zacznij od pokrojenia żeberek na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich musztardę, miód, rozgnieciony czosnek, olej, płaska łyżka majeranku; łyżeczka słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki oraz kolendra.
Wymieszaj mięso z marynatą i odstaw je do lodówki na całą noc. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuść i umieść w nim mięso z marynatą. Między żeberka włóż kawałki cebuli oraz papryki.
Zalej naczynie piwem, przykryj je i wstaw do pieca. Po około 75 minutach odsłoń pokrywkę i piecz mięso jeszcze 45 minut. Podawaj z dużą ilością sosu oraz świeżym pieczywem . Smacznego.
Źródło: canva/IgorDutina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki ziemniaczane nie ściemnieją - Magda Gessler ma niezawodny patent
-
Co zrobić by kluski śląskie nie wyszły twarde?
Źródło: aniagotuje.pl