Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na soczyste żeberka w miodzie
canva/IgorDutina, Getty Images

Prosty przepis na soczyste żeberka w miodzie

4 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczone żeberka w miodzie to danie, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ich delikatne mięso samo odchodzi od kości, a podczas jedzenia czuć jak bardzo soczyste jest. Banalnie prosty przepis zaprezentowany poniżej, pozwoli ci zrobić je w bardzo szybkim tempie.

Żeberka niemal zawsze smakują obłędnie, ale sprawdzone przepisy mogą sprawić, że zachwycą nas na nowo. Sekretem cudownego smaku jest oczywiście odpowiednia technika gotowania - nie należy trzymać ich w piekarniku zbyt długo, gdyż wyjdą suche.

Można przygotować je w wersji podstawowej i łagodnej, jednak dodając chili lub swój ulubiony ostry sos, potrawa zmienia się w pikantną ucztę. Zapach rozchodzący się od piekarnika będzie kusił przez cały czas pieczenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczone żeberka w miodzie

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • 1 łyżka ulubionej musztardy

  • 4 łyżki płynnego miodu

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 średnia cebula

  • 1 średnia papryka

  • 1/3 szklanki piwa

  • 4 łyżki oleju

  • łyżka majeranku

  • łyżka słodkiej papryki

  • ćwierć łyżki ziaren kolendry

  • sól

  • pieprz

Zacznij od pokrojenia żeberek na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich musztardę, miód, rozgnieciony czosnek, olej, płaska łyżka majeranku; łyżeczka słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki oraz kolendra.

Wymieszaj mięso z marynatą i odstaw je do lodówki na całą noc. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuść i umieść w nim mięso z marynatą. Między żeberka włóż kawałki cebuli oraz papryki.

Zalej naczynie piwem, przykryj je i wstaw do pieca. Po około 75 minutach odsłoń pokrywkę i piecz mięso jeszcze 45 minut. Podawaj z dużą ilością sosu oraz świeżym pieczywem . Smacznego.

Żeberka pieczone w miodzie

Źródło: canva/IgorDutina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy