Smakosze.pl
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

canva/andreymuravin

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

12 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pomidory są smakowitym i dość prostym w uprawie warzywem. Wielu z nas hoduje je na swoich działkach czy w przydomowych szklarniach. Prosty patent dziadka pomoże uzyskać lepsze zbiory. Wystarczy połączyć ze sobą zaledwie trzy produkty — czerstwy chleb, wodę i roztwór jodu. Efekty mile was zaskoczą. Spróbujecie?

Nawóz do pomidorów na bazie chleba sprawdzi się nawet w przypadku małych sadzonek. Będą one miały szansę wzmocnić się i dać lepsze plony. Podlewanie nim większych krzaczków sprawi, że warzywa będą rosły szybciej, a ich system korzeniowy lepiej się rozwinie.

Tomasz Strzelczyk, rosół

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

CZYTAJ DALEJ

Co ciekawe, przygotowany z czerstwego chleba na bazie drożdży dodatek do roślin sprawdzi się też do nawożenia ogórków czy papryki. Najlepiej jednak stosować go zgodnie z przeznaczeniem i pryskać pomidory. Dziadek sugeruje, by zastosować mieszankę trzy razy z 10-dniową przerwą między kolejnymi dawkami. Spróbujecie?

Przepis na prosty nawóz do pomidorów

Składniki:

  • pół bochenka chleba

  • 5 ml roztworu jodu

  • 5 litrów ciepłej wody

Jak zrobić dobry nawóz? Patent dziadka sprawi, że tegoroczne zbiory pomidorów zachwycą

Przygotowanie rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. Pieczywo pozostawiamy płynie na 6 do 8 godzin. Następnym krokiem jest dodanie roztworu jodu i wymieszanie mikstury.

Na koniec trzeba ją jeszcze starannie przefiltrować i przelać do czystej butelki z pompką. Nawóz do pomidorów jest gotowy do użycia.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z pomidorami. W tym artykule przedstawiamy patent na wyborne lasagne z patelni. Ten natomiast zawiera recepturę na smakowite pomidory faszerowane kurkami i kaszą pęczak.

Pomidory będą rosły szybciej z nawozem dziadka

canva/swkunst

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >