Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów
canva/andreymuravin

Pomidory są smakowitym i dość prostym w uprawie warzywem. Wielu z nas hoduje je na swoich działkach czy w przydomowych szklarniach. Prosty patent dziadka pomoże uzyskać lepsze zbiory. Wystarczy połączyć ze sobą zaledwie trzy produkty — czerstwy chleb, wodę i roztwór jodu. Efekty mile was zaskoczą. Spróbujecie?

Nawóz do pomidorów na bazie chleba sprawdzi się nawet w przypadku małych sadzonek. Będą one miały szansę wzmocnić się i dać lepsze plony. Podlewanie nim większych krzaczków sprawi, że warzywa będą rosły szybciej, a ich system korzeniowy lepiej się rozwinie.

Co ciekawe, przygotowany z czerstwego chleba na bazie drożdży dodatek do roślin sprawdzi się też do nawożenia ogórków czy papryki. Najlepiej jednak stosować go zgodnie z przeznaczeniem i pryskać pomidory. Dziadek sugeruje, by zastosować mieszankę trzy razy z 10-dniową przerwą między kolejnymi dawkami. Spróbujecie?

Przepis na prosty nawóz do pomidorów

Składniki:

  • pół bochenka chleba

  • 5 ml roztworu jodu

  • 5 litrów ciepłej wody

Jak zrobić dobry nawóz? Patent dziadka sprawi, że tegoroczne zbiory pomidorów zachwycą

Przygotowanie rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. Pieczywo pozostawiamy płynie na 6 do 8 godzin. Następnym krokiem jest dodanie roztworu jodu i wymieszanie mikstury.

Na koniec trzeba ją jeszcze starannie przefiltrować i przelać do czystej butelki z pompką. Nawóz do pomidorów jest gotowy do użycia.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z pomidorami. W tym artykule przedstawiamy patent na wyborne lasagne z patelni. Ten natomiast zawiera recepturę na smakowite pomidory faszerowane kurkami i kaszą pęczak.

Pomidory będą rosły szybciej z nawozem dziadka
canva/swkunst

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: