Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych
Pomidory są smakowitym i dość prostym w uprawie warzywem. Wielu z nas hoduje je na swoich działkach czy w przydomowych szklarniach. Prosty patent dziadka pomoże uzyskać lepsze zbiory. Wystarczy połączyć ze sobą zaledwie trzy produkty — czerstwy chleb, wodę i roztwór jodu. Efekty mile was zaskoczą. Spróbujecie?
Nawóz do pomidorów na bazie chleba sprawdzi się nawet w przypadku małych sadzonek. Będą one miały szansę wzmocnić się i dać lepsze plony. Podlewanie nim większych krzaczków sprawi, że warzywa będą rosły szybciej, a ich system korzeniowy lepiej się rozwinie.
Co ciekawe, przygotowany z czerstwego chleba na bazie drożdży dodatek do roślin sprawdzi się też do nawożenia ogórków czy papryki. Najlepiej jednak stosować go zgodnie z przeznaczeniem i pryskać pomidory. Dziadek sugeruje, by zastosować mieszankę trzy razy z 10-dniową przerwą między kolejnymi dawkami. Spróbujecie?
Przepis na prosty nawóz do pomidorów
Składniki:
pół bochenka chleba
5 ml roztworu jodu
5 litrów ciepłej wody
Jak zrobić dobry nawóz? Patent dziadka sprawi, że tegoroczne zbiory pomidorów zachwycą
Przygotowanie rozpoczynamy od namoczenia chleba w wodzie. Pieczywo pozostawiamy płynie na 6 do 8 godzin. Następnym krokiem jest dodanie roztworu jodu i wymieszanie mikstury.
Na koniec trzeba ją jeszcze starannie przefiltrować i przelać do czystej butelki z pompką. Nawóz do pomidorów jest gotowy do użycia.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z pomidorami. W tym artykule przedstawiamy patent na wyborne lasagne z patelni. Ten natomiast zawiera recepturę na smakowite pomidory faszerowane kurkami i kaszą pęczak.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania
Krokiety ziemniaczane do obiadu. Wygrywają z frytkami i ziemniakami z wody
Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów