Prosty sposób na soczyste kotlety mielone. Koniecznie pamiętaj o najważniejszych zasadach
Dziś zdradzimy wam prosty sposób na soczyste kotlety mielone. Takie, które pamiętacie z rodzinnego domu lub z najlepszych stołówek. Koniecznie pamiętajcie o najważniejszych zasadach, jedną z nich jest dodatek namoczonej i odciśniętej bułki. Poznajcie też inne sprawdzone triki na zwiększenie soczystości i smaku mielonych.
Kotlety mielone są jednym z tych tradycyjnych, polskich dań, bez których nie wyobrażamy sobie żadnego tygodnia w roku. Łatwo i szybko się je robi, doskonale smakują i można się nimi nasycić. Czasami jednak nie wyjdą odpowiednio soczyste, dlatego podpowiemy wam, na co należy zwrócić uwagę.
Co zrobić, by kotlety mielone były soczyste?
Na soczystość kotletów mielonych z całą pewnością wpływa wybór odpowiedniego rodzaju mięsa. Nie może ono być zbyt chude, bo wtedy kotlety wychodzą zwarte, suche i niesmaczne. Najlepiej na mielone nadaje się mięso wieprzowe, a szczególnie to tłuściejsze, np. z łopatki lub karkówki. Oczywiście, jeśli użyjesz chudszego mięsa np. drobiowego czy z szynki wieprzowej, zawsze możesz je wzbogacić np. w posiekany boczek.
Choć to może wydawać się zaskoczeniem, to na soczystość kotletów mielonych wpływa też dodatek namoczonej i odciśniętej bułki. Najlepiej namoczyć ją w mleku, wtedy potrawa zyska na smaku i delikatności. Jednak do namaczania można też użyć bulionu lub wody. Bułkę najlepiej moczyć, gdy jest czerstwa, bo łatwiej niż świeża daje się odcisnąć.
Jeśli chcecie zwiększyć soczystość kotletów mielonych bez zwiększania ich kaloryczności, możecie wzbogacić je dodatkiem warzyw, np. startej cebuli, cukinii, marchewki, kapusty. Warzywa nieco zmienią też smak kotletów i sprawią, że cała potrawa będzie nieco lżejsza.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?
Masę na kotlety mielone należy też dokładnie wyrobić. Wtedy do jej środka wtłacza się dużo powietrza, co spulchnia kotlety. Dzięki wyrabianiu składniki na kotlety dobrze się ze sobą łączą, co sprawia, że kotlety dają się ładnie formować i nie rozpadają się w czasie smażenia.
Dodatek jajka tak naprawdę nie jest konieczny, ale jeśli ktoś ma obawy, że kotlety nie będą się trzymać, może sięgnąć po jajko.
Do kotletów mielonych lepiej nie dodawać tartej bułki, bo pochłania ona soki zawarte w mięsie, w rezultacie czego kotlety stają się twarde, zbite i mało smaczne.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów, a także na pieczone kotlety mielone.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy. Cudowny domowy rarytas
Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny
Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis
Źródło: pysznosci, przepisy