Smakosze.pl

YouTube/@GesundesEssenVonNata

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację

2 Października 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mamy pyszną propozycję dla smakoszy jajek i cebuli. Z tych dwóch produktów warto przyrządzić szybki obiad lub smaczną kolację. Weźcie nóż, wydrążcie cebulę i wbijcie jajko. Kulinarny efekt was zaskoczy.

Jajko i cebula, czyli szybki obiad

Pewne produkty zawsze mamy w swojej kuchni. Należą do nich jajka i cebula. Można z nich przyrządzić niejedno smaczne danie. Polecamy przepis na szybki obiad lub ciepłą kolację. Z cebuli, jajek i kilku prostych składników zrobisz coś naprawdę pysznego. 

Warto pamiętać, że te produkty dostarczają nam smaku, energii, ale też niezłej dawki witamin. Jajka są bogate w witaminy: A, D, E, K i witaminy z grupy B. Natomiast cebula to bomba witaminowa w skład, której wchodzą takie witaminy jak: C, A, E. Cebula bogata też jest w błonnik i dobroczynnie działa na nasze zdrowie. 

szybki obiad
YouTube/@GesundesEssenVonNata
kluski kładzione

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić cebulę faszerowaną?

Składniki:

  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 duży pomidor
  • 200 g mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • ser żółty

Z cebuli odcinamy końcówki i wydrążamy ją. Środek, który został, drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Kroimy drobno paprykę i dokładamy na patelnię. Wszystko mieszamy i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

 Pomidora kroimy kroimy i dorzucamy na patelnię. Dokładamy mięso mielone, które przyprawiamy. Do miski wbijamy jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Białkiem zalewamy mięso z warzywami, które z patelni przekładamy do miski. 

Faszerowana cebula, czyli jest pysznie

Siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do miski z mięsem. Wszystko mieszamy i masą faszerujemy wydrążone cebule. Na wierzch kładziemy po 1 żółtku. Cebule układamy w naczyniu żaroodpornym. 

Naczynie wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ser żółty ścieramy na tarce, wyjmujemy cebule z piekarnika i posypujemy serem żółtka na cebulach. Pieczemy jeszcze 5 minut. Faszerowane cebule możemy podawać z pieczywem lub ziemniakami jak szybki obiad. Pisaliśmy o jajkach i makaronie na szybki obiad. Radziliśmy jak zrobić smaczną zapiekankę makaronową na obiad. 

szybki obiad
YouTube/@GesundesEssenVonNata

Źródło: YouTube/@GesundesEssenVonNata

seitan

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

CZYTAJ DALEJ
kotlety schabowe

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >